Om dödsstraff och diktatur i VitrysslandDet finns få saker som upprör mig lika mycket som dödsstraff. Möjligen kan jag bli ännu mer upprörd över dödsdomar som fällts efter en tveksam rättsprocess. Tänk att bli dömd till döden och avrättad för ett brott man inte begått!

Just detta är snart på väg att hända i Vitryssland. I slutet av november dömdes Dmitri Konovalov och Vladislav Kovalev till döden för flera terroristbrott, bland annat för en explosion i Minsk tunnelbana i april 2011. Vid attacken dödades 15 människor.

Den enda bevisningen mot de båda är deras erkännanden vid förhör med underrättelsetjänsten KGB. Erkännandena har Konovalov och Kovalev sedan tagit tillbaka eftersom de menar att de blev torterade för att erkänna. Mycket talar också för att de faktiskt blev torterade då de efter förhören fördes akut till sjukhus med inre blödningar. Förutom deras "erkännanden" finns inga övriga konkreta bevis för deras skuld.

Vitryska människorättsorganisationer har protesterat mot dödsdomarna och menar att det finns mycket som är oklart i bevisföringen. Även Amnesty International har fördömt dödsdomarna och kritiserat den bristfälliga rättegången.

Vitryssland anses av många som Europas sista diktatur. Landet styrs med järnhand av presidenten Alexandr Lukasjenko som bland annat har trakasserier av oppositionen och media, samt riggade val, som specialitet. Det verkar heller inte osannolikt att Lukasjenko utnyttjar terrorhandlingar, som den i Minsk tunnelbana, för att misskreditera sina motståndare. 

Rent geografiskt ligger inte Vitryssland så värst långt från Sverige. En snabb titt på kartan visar att flygavståndet till huvudstaden Minsk är ungefär detsamma som till den tyska huvudstaden Berlin. Så nära på knutarna har vi alltså en klockren diktatur. Frågan är hur länge landet förblir en sådan. När ska Lukasjenkos dagar vid makten vara räknade?  

2011 var den Nordafrikanska vårens år då flera nordafrikanska diktaturer skakades om ordentligt. Ska 2012 bli året då Vitrysslands terrorregim faller och folket kastar ut sin diktator? Vi får hoppas det.

Bilden ovan har jag hittat på nätet och visar Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko. Han ser ju faktiskt inte speciellt snäll ut.

Jag har tidigare bloggat om dödsstraff här och här.


Mynewsdesk.com:
Två unga män dödsdömda i Belarus. Säg NEJ till dödsstraff i Europa!

Telegraf.by
Court Sentenced Kovalev and Konovalov to Death

Infobelarus.nu
Öppet brev från Vladislav Kovalevs mor

Kniivila.net
Vem har nytta av bomben


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,
#1 - Lairama

Håller med dig till 100%, dödsstraff kan aldrig försvaras.

Nej Lukasjenko kan nog inte beskrivas som "snäll" :) Det är ju inte precis genom rättvisa val han har fått sin post. Vi får hålla tummarna för att 2012 blir Vitrysslands och flera andra diktaturers befrielseår.

#2 - Selma

Dödstraff är verkligen helt orimligt och kan aldrig försvaras.

#3 - Beate

Har ju kommenterat om dödsstraff hos dig förut. I det här fallet är jag såklart helt emot, det är ju en absurd situation!!!

Ryssland verkar ju uppleva en "Arab spring" just nu, varför inte Vitryssland också. Man kan ju hålla tummarna för det!