Fuck lumpen!

 
Igår beslutade regeringen att återinföra värnplikten i Sverige.
 
Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag tycker om det.
 
I grunden tycker jag väldigt illa om krig och jag tycker väldigt illa om militärer. Jag menar, en förutsättning för att krig ska kunna startas är ju att det finns militärer. Eller..?
 
Visst, jag inser att det är nödvändigt med ett militärt försvar. Vi måste kunna försvara vårt land om vi blir militärt angripna av nån främmande makt. Men jag tycker ändå att militärer är något nödvändigt ont. 
 
Själv gjorde lumpen i slutet av 1970-talet. Jag tyckte det var ganska töntigt. Mitt minne av lumpartiden är tramsiga krigslekar och befäl som hade översitteri som sina främsta mål.
 
Jag kan inte förstå att människor frivilligt vill göra lumpen, eller arbeta som militärer. Vilka är egentligen deras drivkrafter? 
 
Därempt tycker jag att regeringen kunde införa en obligatoriskt överlevnadsutbildning (på låt säga ett halvår) för alla ungdomar. En utbildning där både tjejer och killar fick lära sig samarbeta för att överleva under förhållanden där de inte har tillgång till alla de bekvämligheter de är vana vid - typ mat i kylskåpet, rinnande varmt och kallt vatten, internet.
 
Vitsen med en sådan utbildning skulle vara att öva upp kreativiteten så att de inte står handfallna om en krissituation skulle uppstå, exempelvis ett långvarigt elavbrott eller en översvämning eller nån händelse som innebär att man tvingas bo i skogen. 
 
Däremot tycker jag inte att en sådan utbildning ska innehålla några krigsmoment. Det är trevligare att lära sig överleva än att lära sig döda varandra. 
 
Bilden är från slutet av 1970-talet då jag gjorde lumpen på Ing 3 i Boden. Det är,jag som står på marken, lutad mot däcket på grävmaskinen.
 
Blogg100/3
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, värnplikt, politik, krig, fred, militär
#1 - Mia

Ja inte har upprustning i världen slutat med fred. Ditt alternativ du presenterar gillar jag bättre. Oroliga tider vi lever i, men hur stora möjligheter skulle Sverige ha att försvara vårt avlånga land om någon stormakt verkligen ville angripa oss?

Svar: Det gäller att göra så att vi inte är attraktiva för någon fientlig att attackera oss.
Per-Anders

#2 - Anna-Lena

Nja... där håller jag inte riktigt med. Jag tror att vi tyvärr behöver ha ett militärt försvar. Och då måste vi väl utbilda militärer? Som kan bemöta ett anfall? Så jag tycker att regeringen har tagit ett rätt beslut.
Överlevnadsutbildning är en riktigt bra idé. Men den kan ju inte på något sätt ersätta en värnplikt.
Jag röstar för båda delarna.
Sedan finns det ju befäl som är "hyggliga" och inte kör med översittarfasoner. Tror att den gamla sorten är på tillbakagång.

Svar: Som jag skrev i mitt inlägg tycker även jag vi ska ha ett militärt försvar. Jag har också förstått att det militära livet har förändrats på senare år. Tydligen är översitteriet bland befälen betydligt mindre nuförtiden. När jag gjorde lumpen var översitteriet bland befälen påtagligt.
Per-Anders

#3 - BP

Håller inte heller med dig där. Värnplikten som skrotades 2009 var det dummaste jag tyckte det svensksa försvaret har gjort någonsin. Nu 18 år senare står vi där med ett försvar som egentligen inte finns. Ja, vettigt "material" har vi inte heller.

Vi ska inte angripa, men vi ska väl åtminstone kunna försvara oss mot ett Ryssland bara några sjömil bort...

Nu är det tyvärr försent att återinföra värnplikten. Efter så mycket tappad mark under så många år - Ryssland skrattar ihjäl sig och kommer köra över oss på några dagar om landet nu väljer att ta över Sverige.

Å då Karlshamn redan har öppnat dörrarna på vid gavel och välkomnar Ryssland så...

Svar: Jag föredrar nog allmän värnplikt framför en frivillig elitarmé. Men jag tycker fortfarande de som tycker lumpen är roligt är dumma i huvudet.
Per-Anders

#4 - BP

Min långa kommentar försvann ser jag. Orkar inte skriva allt igen. Men kan sammanfatta kort att det nog kanske ändå inte spelar så stor roll om Sverige återinför värnplikten eller inte. Om Ryssland får för sig att ta över vårt land, så gör landet det på max 24 timmar.

Sverige borde aldrig ha avskaffat värnplikten, nu har landet tappat alltför mycket mark, både vad gäller soldater och material.

Men som sagt - det kvittar med tanke på den eventuella motståndaren, som ju redan välkomnats i Karlshamn med oljeledningen.

Hur dum och korkad får man egentlien vara???? Är vi så dumma och blåögda? Tyvärr är vi nog det...

Svar: Visst. Putin verkar vara på hugget och man vet inte riktigt vad han kan få för sig. Vad hans kompis Trump tänker få för sig är vi nog ännu lyckligt ovetande om.
Per-Anders

#5 - BP

Nu är det två kommentarer som gick upp i rök. Orkar inte med en tredje...

Svar: Dina inlägg markeras som spam. Kanske du haft nåt samröre med Putin som ger utslag hos Blogg.se. :)
Per-Anders

#6 - Åke

Ja lumpen ja... Jag vet själv inte vad jag tycker... Någon form av försvar bör vi ha. Sverige är eller har varit långt ut i världen med sin teknologi, den ska vi vara rädd om tycker jag. Vi är långt ifrån neutrala. Bofors kanoner användes i Koreakriget som ett ex. sitter på HMS Belfast. Tyskarna fick passera på väg till Norge, ta bara som på järnvägen, lärde känna en man som fick övervaka ett järnvägståg på en station en gång där piporna tydligt stack ut. Jag har släkt i Torsby som berättat mycket hur dom hjälpte/gömde folk... Om nu Carl-Gustav, Bofors eller Saab varit något gott är en annan sak... Jag fick inte komma till flottan/marinen/kustjägare trots att jag vart lovad det redan på mönstringen 1976 i Östersund... Fysiken var berömd och de skulle ha mig till en idrottsman med mina goda värden. Jag gjorde allt för att nå till marinen... men icke!!! Då vart jag less och det höll på att gå illa. Fängelset var mycket nära året därpå, fick försvara mig, sätt mig att jobba på ett barnhem/förskola eller något då!!! Till slut efter förhör utredning hos psykolog kunde jag söka till civilförsvaret i alla fall. Flygplatsbrandman vart det till slut av mig ;)(345 dagars tjänst + 28 dagar till) Arlanda (grund 2 månader) och slutligen Midlanda :) Man fick absolut inte uppträda som vapenvägrare.. Året är bara 1979 :) Krigsplaceringen var Timrå Isstadion. Nu för tiotalet år sedan var min krogsplacering ett minne blott, jag fick överklaga om jag ville vara kvar... men pengarna var väl slut också.

Svar: Min pappa gjorde lumpen i Boden under andra världskriget. Även han berättade om tågen med tyska soldater som passerade genom Sverige. Läget var spänt då.
Per-Anders

#7 - Queen Linda

Instämmer delvis då jag liksom du ogillar krig. Dock inser jag vikten av ett försvar i en värld där krig kan komma även till oss 😵
Vi är en så pass liten befolkning här att ett frivilligt baserat försvar inte är genomförbart som i länder som tex USA.

Svar: Precis som jag skrev i inlägget så tycker även jag att bo ska ha ett militärt försvar. Men jag kan inte förstå dem som frivilligt vill hålla på med det.
Per-Anders