Tal till folket

I dagarna pågår socialdemokraternas partikongress i Göteborg.
 
Jag minns den gamla goda tiden då socialdemokraterna var det statsbärande partiet i Sverige. När mer än halva svenska folket röstade på socialdemokraterna. Då socialdemokraterna stod för trygghet och välfärd för den vanliga enkla människan. 
 
Det var då, det. I det senaste valet 2014 fick socialdemokraterna 31 procent av rösterna. I den senaste opinionsundersökningen (april 2017) var siffran nere på 26 procent. Idag är alltså socialdemokraterna nedgraderat till ett parti vilket som helst, typ centern eller miljöpartiet eller nåt annat dussinparti. 
 
Tiderna har förändrats. För 30 år sedan var det knappast någon som högt bekände sig till fascistiska ideologier. Och om någon hade hade gjort skulle denne betraktast som ett skämt. 
 
Idag har vi ett fascistiskt parti i riksdagen, som dessutom är det tredje största partiet. Ett parti vars väljare till stor del består av LO-medlemmar, en väljarkategori som förr utgjorde stommen i socialdemokraterna. 
 
Hur kan det komma sig? Varför lyckas ett fascistparti som sverigedemokraterna locka till sig delar av socialdemokraternas väljarkår. Arbetarrörelsen har ju alltid haft demokrati, solidaritet och jämlikhet som honnörsord. Tror någon att det är värdeord som sverigedemokraterna står upp för? Nej, naturligtvis inte. Viktiga begrepp för SD är istället nationalism, nej till mångkultur och assimilering
 
Vad är det då som gått snett hos socialdemokraterna? Jag tror det handlar om bristen på självförtroende. Partiet skulle behöva paketera sitt budskap i en karismatisk ledare som får oss att sträcka på ryggen och vara stolta över vår ideologi. En alldeles egen Barack Obama som säger "ja, vi kan". 
 
En ledare som förklarar att det är solidaritetdemokrati och jämlikhet (samt också en stark exportindustri) som visar oss vägen till ett gott samhälle för oss alla. 
 
Tack!
 
Blogg100/41
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Politik, demokrati, Blogg100, socialdemokraterna
#1 - BP

Här slocknar mitt politiska intresse - igen. Å det har ju aldrig varit speciellt stort. Moderaterna står ju inte heller speciellt högt i kurs har jag förstått.
I min enfald tror jag att "folk" väljer ett annat parti för det är missnöjda med det som regerande parti åstadkommer (flyktingspolitiken...)

Håller inte med dig om Obama och "yes, vi can". Hillary Clinton var ju inne på samma linje och nu är det Trump som regerar. Missnöjesval där också...

PS. Det ska bli intressant att se vem som "vinner" i Frankrike och senare i år i Tyskland. DS.

Svar: Det beror ju lite på vad de amerikanska väljarna var missnöjda med när de röstade på Trump. Man kan ju fundera på vad de tyska väljarna var missnöjda med när de röstade fram Hitler till makten. Knappast sakpolitiken. Visst, till viss del får kanske de etablerade politikerna ta på sig skulden eftersom de av många uppfattas som ett patriarkat. Priset de får betala är att mörktrets krafter tar ifrån dem makten.
Per-Anders

#2 - Anna-Lena

Mycket bra blogginlägg som egentligen inte går att kommentera med några korta rader
Vad har gått snett hos socialdemokraterna, frågar du. Inte bara hos dem... menar jag.... andra partier har ju också tappat väljare till sd.
För mig känns det som om vi(väljare)är för aningslösa och inte riktigt fattar/ eller vill förstå vad sd står för. Väljarna tänker liksom inte långsiktigt.
"Bäst för mig - just nu"?
En karismatisk ledare har så klart också betydelse.

Svar: Jag skulle kunna tänka mig Göran Greider som partiordförande.
Per-Anders

#3 - Anna-Lena

Han är faktiskt inte så dum, Göran Greider.

Svar: Jag gillar honom.
Per-Anders

#4 - Mia

Det politiska läge vi har idag och framförallt att jag har svårt att se att partierna har tappat sina ideologier. Den politiska debatten verkar vara populistiska, följer strömmen, inriktade på att få vinna väljare. Jag saknar, som sagt, ideologierna, något partierna står rakryggade för både i med- o motgångar...

Att folk är så jäkla missnöjda har jag svårt att förstå. Vi lever i ett av världens rikaste länder och har bra välfärd även om klyftorna ökar mer och mer. Vem går öppet ut och pläderar för att klyftorna i samhället måste minska? Inget parti idag! En mycket farlig utveckling, tror jag.

Svar: Ja, precis.
Per-Anders