Det är meningen med livet

 
Just nu är det tisdag kväll. Igår var det måndag kväll och före det söndag kväll - närmare bestämt några minuter före klockan 21,00. 
 
Jag bänkade mig i TV-soffan för att se Aktuellt. Programmet före hette Min sanning och kvällens intervjuperson var Horace Engdal, intellektuell litteraturvetare och ledamot i Svenska Akademien. När jag slog på TVn var det bara några få minuter kvar av programmet och just då fick Horace Engdal kvällens sista fråga: "vad är meningen med livet?"
 
Jag lyssnade inte på vad han svarade utan funderade en stund på vad jag själv skulle ha svarat.
 
"Dricka bärs" var det svar jag kom på så där spontant. Men jag insåg lika snabbt att det inte var något bra svar, riktigt dumt faktiskt, så jag funderade lite till. Jag skulle nog vilja formulera mitt svar så här:
 
Livets mening är att hela tiden fortsätta framåt. Man kan, och ska ibland, vända sig om och titta bakåt - av historien och erfarenheter kan man lära sig mycket. Men det är aldrig rätt att vända om och gå bakåt. Framtiden väntar på oss vare sig vi vill det eller inte, och hur den än ser ut har vi inget annat val än att göra det bästa möjliga av den. 
 
Vad tycker du är livets mening?
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om meningen med livet, horace engdahl, min sanning, livet, livsåskådning, bildning
#1 - BP

Nu titade jag inte på programmet alls.

Men jag tycker att "folk" inte har lärt sig ett dugg om att titta bakåt och lära dig nå't av historien. Må hända att man lärt sig nå't av erfrenheterna man själv gjort - den hårda vägen alltså, men absolut inte med tanke på världsbilden...

Å vad gäller framtiden - jo, har en känsla av att vi just gör det du varnar för, nämligen att gå bakåt. För just nu är det tyvärr just det vi gör - tyvärr.

PS. Himls läcker bild förresten som såklart inte hade ett dugg med inlägget att göra;-) DS,.

Svar: Frågan var ju vad som är meningen med livet, inte vad folk hittills har gjort med sina liv. Visst är det så att många kunde lära sig mer av sina egna och andras erfarenheter, och använda den lärdomen inför framtidens utmaningar.
Per-Anders

#2 - Camilla

Fina bubblor!

Hoppas programmet finns kvar på svt play, jag måste lyssna på Horace! Men annars är jag nog inne på samma linje, att fortsätta framåt. Det är klart man ska passa på att lära sig vartefter man passerar tider, men att vilja stanna kvar, eller gå tillbaka det är höjden av meningslöshet.

Men meningen med livet ... jag ser inte att det finns någon mening, vilket inte ska tolkas som om det är trist eller deprimerande, verkligen inte. Det finns en massa saker man kan göra mitt i meningslösheten. Som att passa på att lära sig så mycket som möjligt, t ex. :)

Svar: Jo, livet blir vad man gör det till.
Per-Anders

#3 - Ulla Maria

Är det botten på ett ölglas som synes på bilden? Är det månne där sanningen om meningen går att finna? Att ta vara på det livet erbjuder oss både ifråga om sådant vi ser som nöje och som betydligt tuffare utmaningar. Vad vi lär oss och hur vi utvecklas. Om vi går bakåt eller framåt, eller kanske väljer att stanna kvar på samma ställe och ängsligt sneglar åt sidan för att se vad andra gör.
Tror själv att meningen är att vi ska utvecklas och göra det vi själva inom oss känner är bra.

Svar: Låter som en bra mening med livet. Jo, det är botten på ett glas med Karhu.
Per-Anders

#4 - Kenneth

mänskligheten har gått bakåt i urminnes tider och nu än mer än någonsin

Svar: Fast ibland går även lite framåt.
Per-Anders

#5 - Anna-Lena

Den frågan är för svår. Måste fundera.

Svar: Du kanske kommer på nåt bra.
Per-Anders