Källkritik is the word

Igår kväll.
 
Ryggläge i sängen och zappande mellan olika appar i min iPad. Plötsligt plingar det till och jag får ett meddelande från en Facebookvän som varnar för ett farligt virus kallat Dansa av påven. I meddelandet uppmanas jag att vidarebefordra det till så många jag kan. Efter några sekunder kommer ett exakt likadant meddelande från ytterligare en FB-vän.
 
Jag går in på mitt Facebookflöde och ser en hel drös inlägg där samma meddelande utgör innehållet. I mitt inre ringer ett antal varningsklockor och jag googlar på "dansa av påven". Inte en endaste träff får jag men när jag gör samma sökning på FB så blir träffarna desto fler.
 
De flesta FB-träffarna är på folk som gjort egna postningar av meddelandet men bland träffarna hittar jag också ett inlägg från något som kallas Bluffakuten. Det är en sida på Facebook som specialiserat sig på att avslöja fejkade nyheter på internet. 
 
Där läser jag att meddelandet faktiskt är en bluff och har sitt ursprung i USA redan i april 2015. Då hette viruset Dance of the Pope och man kan direkt konstatera att den som gjort översättningen till svenska inte riktigt har den språkliga kollen. 
 
Bluffakuten konstaterar också att inga källor nämns i "varningsmeddelandet" vilket ytterligare sänker trovärdigheten till typ noll.
 
Men det intressanta är hur många reagerar när de ser sådana här meddelanden i sina sociala medier. Utan att göra den minsta reflektion om det stämmer eller inte så trycker man på Forwardknappen. Inte undra på att så mycket skitinformation virvlar omkring på nätet och som sedan landar i våra sociala nätverksflöden.
 
Hur ska man då kunna avgöra om ett meddelande är sant eller falskt? Det kan ju faktist vara så att ett riktigt datavirus är i farten och har tagit sikte på våra datorer och smartphones. 
 
Ja, svaret är ju ganska givet: källkritik. Vi har alla ett ansvar att kolla så att den information vi sprider på nätet stämmer, annars finns risken att den seriösa informationen till slut drunknar i en översvämning av desinformation. 
 
Information om den fejkade påvestoryn finns också på Viralgranskaren.
 
Bilden är från mitt besök i Vatikanen ifjol.
 
Blogg24-16
 
 
#1 - Mia

Samma sak hände mig. Det plingade i telefonen flera ggr under en kort tid ochdet var varning om det här viruset. Flera av dessa vänner har god datorvana, jag har svårt att förstå att de inte reflekterar litet över vad det är innan de sänder vidare.

Svar: Jag tror många glömmer bort att tänka till.
Per-Anders

#2 - Anonym

Men hur blir det när sk.etablerad media far med osanning?Där har vi ett verkligt farligt samhällsproblem när något som vi blint litat på far med osanning.Sk.etabletad media rapporterar om att ett luciatåg misstogs för att vara ku klux klan.Hur är det månntro med källkritiken hos den etabletade lögnapparaten?

Svar: När det gäller storyn (som inte ägde rum) om luciatåget och ku klux klan så var det just ett exempel på bristande källkritik från media. Till medias försvar så var det ju polisen som lämnade felaktiga uppgifter (som ett skämt) och polisen ska ju anses som en pålitlig källa i sammanhanget. Den här storyn är däremot inte ett exempel på någon etablerad lögnapparat som PK-eliten står bakom. Det är bara en myt som försöker odlas av SD-anhängare.
Per-Anders