Löfvén vann partiledardebatten. Trots allt.

 
Partiledardebatt på SVT. Statsminister Löfvén kämpar på för att försöka leda Sverige på rätt väg framåt, mot honom står en splittrad borgerlighet och pajaspartiet SD som skyller allt på invandringen.
 
Frågan är hur klokare vi blir av en partiledardebatt på TV.
 
Sverige befinner sig i ett besvärligt parlamentarligt läge. Europa befinner mitt i en flyktingkatastrof och världen står inför förödande klimatförändringar.
 
Trots allt tycker jag Löfvén gjorde bra ifrån sig i kvällens debatt. Han har definitivt goda intentioner i sin politik, han har förhoppningsvis också en plan och han börjar bli mer och mer rutinerad som debattör. Jag tyckte också vänsterledaren Sjöstedt var bra - han var ju faktiskt den ende av partiledarna som gick i verbal närkamp med SD-ledaren Åkesson. 
 
För övrigt då? Tja. Moderatledare Anna Kinberg Batra är ju lika karismatisk som en påse sten, och såg mest bara arg ut. Jimmie Åkesson hade inte mycket att säga överhuvud taget, förutom några små instick om invandring.
 
Sammanfattningsvis kan man säga att debatten var som så många tidigare. Två timmars käbblande där den primära målgruppen är respektive partiers funktionärer och diverse wannabetyckare på Twitter. De som inte är så insatta, och inte hänger med i alla sifferexerciser, har tyvärr inte så mycket att hämta i debattspektaklet.
 
Är då partiledardebatter ett uttryck för en vital demokrati? Både ja och nej.
 
Ja - därför att en demokrati förutsätter en fri debatt där alla få komma till tals. Nej - därför att politiska debatter på TV endast är till för politiska nördar. Och där finns problemet. Demokratin är till för alla och därför måste också alla få tillgång till det politiska samtalet. Så är inte fallet med med partiledardebatter på TV.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om pldebatt, partiledardebatt, politik
#1 - Mia

Löfvén tycker jag har förbättrat sitt sätt att debattera, han vinner på det. Fridolin var också ganska lågmäld och saklig, tror att de båda nämnda är måna om att inte reta upp alliansen. De vill ha ett samarbete med hela eller delar av alliansen. Sjöstedt kör sitt race, duktig i retoriken, litet väl ettrig, kanske,,,

Alliansen, ja, c var ju inte representerat av Lööf och det förlorade de på. Björklund, bättre än vanligt. Busch-Thor, tror att kd-väljarna var mycket nöjda med hennes insats, Batra-Kindberg, tja, sisådär, men uttrycker sig bättre än tidigare! Alla måste ju få vara nybörjare...

Åkesson som gärna räknar sig till enda oppositionspartiet gjorde en väldigt svag insats.

Ja, nu frågade du inte efter min åsikt, men den fick du ändå! Jag håller dock med dig i din fundering om "vem är debatterna till för"?

Svar: Tack för din analys. Delar den i princip helt och hållet.
Per-Anders

#2 - Kenneth

hej där hoppas allt är väl, startat igång med bloggandet lite granna igen. Trevligt o läsa dina inlägg o finfina bidler har du med som vanligt. Tittar säkert in lite oftare än tidigare :)

Svar: Coolt.
Per-Anders