När blir det ok att sälja svenska vapen till IS?

 
IS, världens fiende nummer ett. Från rödaste vänster till blåaste höger, från USA till Ryssland. Detta också med all rätt. IS anstränger sig hårt att bli ett hot mot världsfreden och deras metoder är inte värda något annat än djupaste förakt. De mördar, kidnappar och försöker sprida sin vedervärdiga människosyn med med hjälp av terror.
 
Inget annat land i världen säger sig vilja ta i IS ens med tång (möjligen då Saudiarabien, ett land där delar av IS finansiering kommer från). Ändå bedriver IS handel med omvärlden. De importerar vapen och exporterar olja. Frågan är vilka länderna är som man dealar med.
 
Men tänk om IS någon gång i framtiden lyckades uppnå sitt mål att upprätta ett kalifat - ett geografiskt landområde med en stat, regering, lagar och en ekonomi. Skulle andra länder då kunna tänka sig att bedriva handel med IS - importera och exportera varor och tjänster, exempelvis vapen och annan krigsmateriel?
 
Jämför med exempelvis Saudiarabien, en skurkstat med samma stenåldersfilosofi som IS, som bland annat Sverige gladeligen säljer krigsmateriel till. Vart går egentligen gränsen mellan en terrororganisation och en legitim stat? Skulle vi kunna komma i ett framtida läge där det är okej att vi säljer svenska JAS-plan till IS?
 
Finns det ett pris även på samvetet?
 
Bilden har jag hämtat från den fria bildbanken Morguefile.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om is, terrorism, politik
 
 
 
#1 - BP

Här glömde du en viktig detalj: Efter kriget mot Iraq lämnade USA all sin väldigt moderna krigsutrustning kvar i Iraq, för att landet skulle kunna försvara sig - just i fall att. Så skedde då inte och IS tackar för gåvan. Japp, de gör det och använder "gåvan" tyvärr ganska väl därnere och hittills är det bara Frankrike som deklarerade krig mot IS efter fredagens attentat i Paris.

Å Bofors sålde ju både det ena och det andra till länder som vr i behov...

Men naiv som jag är så tror och hoppas jag att finansiella intressen för en gångs skull ska få stå tillbaka vid en eventuell försäljning av JAS till dessa svin...

Svar: Jo, jag vet att Saddam Husseins gamla armé ligger som en del i IS ursprung. Så även USAs kvarglömda vapen.
Per-Anders

#2 - Blåst af Kuling

Det där med samvetet... För somliga som drivs av en önskan om egen vinning är samvetet väldigt "töjbart" dessvärre.

Svar: Så är det.
Per-Anders

#3 - Bert

Jag tycker mycket väl att vi kan sluta exportera vapen, och särskilt ska vi låta bli att göra det till diktaturer och medeltidsstyrda länder.

Sedan tycker jag att vi ska gå över till att kalla den där terrororganisationen Daesh istället för den nuvarande förkortningen. Islamiska staten är per definition ingen stat. Många länder har ändrat redan. Frankrike, USA m.fl.

Svar: Jag har noterat debatten om vilken benämningen på terrorgruppen som är riktig. Daesh låter rimligt eftersom det är en negativ benämning.
Per-Anders

#4 - kalebass

När det kommer till vinstintressen så försvinner allt tal om humanism och människovärde all världens väg.
Icke att förglömma att presumtiva IS-"krigare" vistas i Sverige och efteråt kan återvända hit för vård och rekreation...

Svar: Sånt känns inte kul.
Per-Anders