Vilket parti tror på tomten?

 
Jag läser i ETC om en opinionsundersökning som genomförts av Föreningen Vetenskap och folkbildning (VOF). Undersökningen handlar om vilka trosföreställningar och konspirationsteorier som vi svenskar har kopplade till hur vi röstar.
 
Resultatet visar bland annat att Sverigedemokraternas väljare i högre grad än övriga väljare tror att jorden regelbundet besöks av utomjordingar. Många SD-väljare tror också att människan kan delas in i olika biologiska raser.
 
Bland Miljöpartiets sympatisörer tror betydligt fler än genomsnittet på änglar och healing, samt att månlandningen 1969 var iscensatt. Själv har jag ingen anledning att betvivla det senare. Jag minns att jag såg det live i skolan när jag gick i klass sex i Kyrkskolan, Matfors.
 
Moderata och socialdemokratiska väljare tror i högra grad än andra på chemtrails, ett ord jag måste erkänna att jag inte hört förut. Enligt Wikipedia är chemtrails ett ord som används av konspirationsteoretiker för att beskriva innehållet i kondensstrimmorna efter jetplan.
 
Konspirationsteorierna i sammanhanget är flera, bland annat att chemtrails används för att manipulera vädret, förbättra mobiltäckning och bedriva biologisk krigföring. Visserligen är jag själv socialdemokrat men jag har aldrig funderat på vad de där vita strecken efter jetplan innehåller. Spontant skulle jag ha gissat på sockerdricka.
 
Vidare visar undersökningen att Vänsterpartistiska sympatisörer i större utsträckning än genomsnittet tror på reinkarnation och att KDs väljare tror på Gud. Det senare kanske är föga överraskande.
 
I ETC-artikeln nämns inget om vad Liberalernas (tidigare Fp) och Centerns väljare tror på. Kanske är det deras väljare som i högre grad än andra tror på tomten. Vad vet jag?
 
Bilden ovan tog jag för några veckor sedan på ett jetplan som lämnar efter sig en kondensstrimma. När jag var liten kallade min mamma sådana flygplan för rea-plan. Enligt wiktionary är det en ålderdomlig benämning på jetplan.
 
Blogg24/4
 
 
#1 - Ulla Maria

Ja, vad ska man tro på? Tack för ett upplysande inlägg som fick mig att skratta högt. Nu vet jag vad chemtrails betyder och dessutom att det inte består av sockervadd.

Svar: Nätet är fullt av kunskap.
Per-Anders

#2 - PJ:s byffé – från by till fe

Rea-plan var också vanligt förekommande på himlen när jag var barn. Eller Jet-plan.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jetmotor

Svar: På nåt vis känns det som om de var fler förr i tiden.
Per-Anders

#3 - BP

Nu förstår jag att jag väldigt motvilligt lägga min röst på nå't parti...

Svar: Det gäller att välja rätt.
Per-Anders

#4 - KajsaLisa

Centerpartister i Stockholm tror på marknaden. Centerpartister utanför Stockholm tror inte på Centerpartister i Stockholm.
När det gäller SD så är det ju underligt att dom gnäller på syriska flyktingar och skiter i att det springer runt utomjordingar här :)

Svar: Fast SD kanske betraktar aliens som invandrare.
Per-Anders

#5 - Mia

Vilken bra analys KajsaLisa gör här! Visst är det underligt!?

Är det ingen som tror på Robert Lind i Kramfors längre!?

Svar: Fast jag tror det finns ett företag i Kramfors som heter Robert Lind.
Per-Anders

#6 - kalebass

Jag tror att man får ta väldigt mycket med en nypa salt nu för tiden !
Det VAR fler plan i luften förr. Nuförtiden har inte försvaret råd att ha dom i luften. (står INTE i wikipedia!) Ps. Jag vet inte om jag tror på nåt parti längre.

Svar: Det stämmer nog att dte var fler plan i luften före.
Per-Anders