Det danska gemytet live

 
Den här veckan har jag sett världen. I börjat av veckan var jag i Norsjö i Västerbottens inland, idag (och några dagar framåt) är jag tillsammans med sambon i Köpenhamn. Här är vi på en långweekend i det danska gemytets tecken.
 
Här i Köpenhamn är det trevligt, trots isiga vindar. Storögt konstaterar vi att fastän det blåser kallt sitter folk på uteserveringarna och dricker öl. Kyligt beteende, skulle man kunna säga. 
 
Vår kvällsmiddag åt vi på restaurang Skinbuksen nära Kongens Nytorv. Där var jättemycket folk, trångt och väldigt gemytligt - vilket i praktiken innebär väldigt glada danskar i alla åldrar (främst 60+) som äter, dricker, pratar och skrattar högljutt. Ett väldigt trevligt ställe.
 
I restaurangen fanns en pianist som underhöll med allt från Frank Sinatralåtar till musik av Mike Oldfield. Bland gästerna fanns också en väldigt glad dansk man som med kraftfull stämma sjöng med i låtarna.
 
Jag funderade en stund på hur ett sådant beteende skulle tas emot på en svensk restaurang. Skulle han i Sverige upplevas som en störande fyllskalle och bli utslängd? Kanske, kanske inte. I Skinbuksen var han i alla fall en uppskattad stämningshöjare.
 
Bilden: Köpenhamn nu ikväll. Öl, god mat och hög stämning.
 
Blogg24/10
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om danmark, kulturkrock, blogg24, #blogg24, långweekend
#1 - Ulla Maria

Låter som en mycket trivsam kväll. Under de år jag spelade på pubar, krogar och fester hände det rätt ofta att vi fick spontana gästartister. Detta brukade uppskattas av publiken och förde många gånger med sig att andra också vågade göra sin stämma hörd. Men det är en hel del år sedan så någon nulägesrapport har jag inte att komma med.
Önskar dig en fortsatt trevlig vistelse i Köpenhamn.

Svar: Jodå, ibland händer det att även vi svenskar släpper loss - till och med på hemmaplan.
Per-Anders

#2 - Mia

Visst är det så att bara man kommer över sundet så är det ett annat gemyt än vad vi svenskar bjuder på. Kan det vara pga detta som danskarna älskar torpvistelser, helst inne i skogen, i Småland? Tystnaden söker de... ;-)

Ni har väl ordentlig pass eller annan legitimation med er så ni kommer in i Sverige igen!?

Önskar er en riktigt härlig helgvistelse i Danmark!

Svar: Säkert är det så att danskarna åker till Sverige för att få känna lugnet. Man söker sig till det man inte har själv.
Per-Anders

#3 - BP

Vad kul att ni är i Köpenhamn! Kan tala om för dig att det finns faktiskt vikingar i Stockholm också - alltså sådana som dricker sin espresso eller sin öl ute i fem plusgrader. Burrrrrrr.

Tveksamt om den sjungande killen skulle accepteras. Jag menar i en pub efter en fotbollsmatch skulle det nog inte vara nå't större problem, men annars...

Å danskarna - de KAN fira och är aningen mindre blyga än svenskar. Även om även vi verkar bli bättre på det att ha kul!

Svar: När vi var i Berlin i december ifjol satt folk utomhus och åt och drack. Samma fenomen där alltså. I Sundsvall har man tagit bort alla uteserveringar för länge sedan.
Per-Anders