Så förbereder jag mig (inte) för fredagen den 13

 
Idag är det fredagen den 13. Otursdagen. Fast vilka är egentligen bevisen för att siffran 13 ska innebära otur? Naturligtvis inga alls.
 
13 är ju bara en siffra, och som i de flesta andra sammanhang är det våra egna tankar som sätter begränsningarna. "Ta dig i akt när det är fredag den 13, annars kan du råka illa ut", resonerar vissa. Kanske därför som ett försäkringsbolag kommit fram till att det sker 7 procent färre olyckor när det är fredag den 13, jämfört med en vanlig genomsnittlig dag. Uppenbarligen är det många som tar det extra försiktigt den dagen. 
 
Våra egna mentala fobier påverkar oss alltså mer än vi tror.
 
Ytterligare ett exempel på det är flyget. För ett tag sedan flög jag med Sundsvallsflyg och i planet saknades sätesrad 13 (bilden ovan). Finns det verkligen någon som tror att man löper större risk att råka illa ut i ett flygplan om man sitter på plats 13? Eller handlar det bara om att hålla eventuellt maniska passagerare lugna under flygresan?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Otursdagen, fredagen den 13, otur, Timrå, Sundsvall
#1 - BP

Inga flygplan har en rad med nummer 13, tror jag. Jag trodde aldrig på att fredagen den 13:e var en "olycksdag", men efter några väldigt ledsamma händelser har jag ändrat mig...

Svar: Ok.
Per-Anders

#2 - Veiken

Fredag 13 är bara en fix tid som människan har skapat. Jag tror inte ett dugg på det! Egentligen finns inte tiden - det är ett påhitt. I Thailand är ojämna nummer turnummer och har man nummer 9 är lyckan fullständig!
Stackars alla stammar och URfolk som inte har en aning om fredag 13 :)

Svar: Så är det kanske.
Per-Anders

#3 - Micke

Är väl mera så att fullmåne ställer till det för folk, allt enligt forskning som tydligen finns på området, men siffran 13? Nä..tror jag inte på trots att jag slog i stortån så att nageln gick av när jag var liten just på fredag den 13.
Fast det är ju enda gången det hänt nåt...de övriga fredag den 13 har passerat utan incidenter :)

Ha en skön Lördag den 14 nu ;)

Svar: Jag tror mer på fullmånen än på otursdagen.
Per-Anders