Bellmans epistel om deodorant för diskmaskiner

 
När jag var liten fick vi i skolan lära oss att människor som levde under Carl Michael Bellmans tid (typ 1700-talet) ofta hade dålig hygien. Och när de till följd av den dåliga hygienen luktade illa så löste man inte detta genom att tvätta sig, utan istället sprutade de på sig parfym. 
 
Sant eller inte? Tja, vad vet jag? Men det var i alla fall den skrönan jag kom att tänka på när jag tidigare idag satt vid köksbordet och bläddrade i livsmedelkedjan Lidls reklamblad. En av produkterna som salufördes i bladet kallades diskmaskinsdeo, d.v.s tabletter som "tar bort illaluktande odör i din diskmaskin".
 
Jag undrar: varför inte istället göra ren diskmaskinen istället. Troligen finns det ett skäl till att den luktar illa, nämligen att den är smutsig på insidan. Frågan är då om deodorant är den långsiktigt bästa lösningen.
 
Kanske någon kan skriva en epistel i ämnet.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Bellman, Lidl, hygien, epistel, deodorant
#1 - Lotta

Intressant! På Lidls kan man hitta det mest konstiga och ej nödvändiga saker. Jag köpte en sådandär diskmaskintablett en gång det luktade som värsta parfymbutiken i mitt kök efter, men så fin min maskin blev. Inga kalkrester eller andra missfärgningar. Men det var nog en annan sort än de som var i ditt reklamblad :-)

Svar: Skulle tro att du använde en tablett för rengöring, inte bara deo som luktar gott.
Per-Anders

#2 - Bp

Nu har ju diskmaskiner inga armhålor, om man nu inte har två levande diskmaskiner vill säga. Då kan det nog funka med deo;-)

Svar: Kanske så.
Per-Anders

#3 - Micke

Hörde också det när jag var liten, måste väl ligga lite sanning i det då detvfinns historia nedskriven om det..men vad vet jag? ;)

På kneget har vi en diskmaskin som stått i många år, den luktar död huggorm och har gjort så länge, har påpekat flera ggr att det finns saker att hälla i för rengöring, men troligen har jag vänt mig till fel instans, är inte så lätt alltid att veta vilken av alla organisationer på jobbet som har hand om det.
Men nu vet jag vilka som har hand om det, tror jag, låter lite som "vägförvaltningen i skurup"..jag vet ;)

Fast nu jobbar jag inte på den avdelningen längre, inte mitt bord längre.

Ha en superb afton.

Svar: Kanske de som jobbar på den avdelningen ska ta sig en tur till Lidl. Eller göra ren diskmaskinen.
Per-Anders

#4 - Rozie

Att ta bort lukten i stället för att rengöra maskinen är ju oerhört ohygieniskt. Och det där med lortaktigheten på Bellmans tid fick jag också lära mig i skolan så det är säkert sant.

Svar: Kanske är var så.
Per-Anders

#5 - Lennart

När jag var till Paris gjorde jag ett besök på Versailles. Under guidningen där fick jag veta att folk inte tvättade sig på 1700-talet där för då inbjöd man febern att ta sig in i kroppen. Det man gjorde på morgonen var att ta en bomullstuss, doppa den i ättika och sen tvätta läpparna lite försiktigt. Numera så tror jag att vi tvättar oss alldeles för mycket, duschar stup i kvarten och dränker oss med lukta gott. Men att lukta gott är ju inte fel. Hellre det än att osa av olika odörer.

Svar: Jo, vissa kanske tvättar sig onödigt mycket. Lagom är bäst.
Per-Anders

#6 - Mia

Trodde också så tidigare, men jag tror det var på TV eller möjligtvis i någon historiebok jag fick information om att de inte alls var så smutsiga och ohygieniska som vi tror. De hade också sinne för renlighet... Fa´n trot... men så sades/skrevs det!

Svar: De kanske helt enkelt var tvungna att hålla sig rena eftersom de på den tiden inte hade några deodoranter.
Per-Anders

#7 - KajsaLisa

Ha ha, tyckte jag hade en annorlunda titel på mitt inlägg idag. Men du var värre :)

Svar: Ska kolla.
Per-Anders