Två makalösa historier om en apa och en tupp

 
Dagens ord är apselfie
 
Härom dagen kunde vi i media ta del av den makalösa historien om en apa som snodde kameran av en fotograf och tog ett gäng selfisar. Fotografen, David Slater, befann sig vid tillfället i Indonesien för att fota makakeapor. Han hade vistats ett tag bland aporna och bekantat sig med dem, och tagit massor av bilder, men saknade fortfarande den bilden. Han ville väldigt gärna också ta en porträttbild på någon av aporna, alltså en bild på en apa fotad rakt framifrån. Den bilden hade han ännu inte lyckats ta.
 
För att göra detta möjligt monterade han kameran (inklusive kabelförsedd fjärrutlösare) på ett stativ och gick en bit bort. Aporna närmade sig kameran och fingrade nyfiken på den. Så småningom började de trycka på fjärrutlösaren och en stund senare hade aporna tagit massor av bilder av sig själva. Många av bilderna blev suddiga och oanvändbara men några blev riktiga höjdare. Allt enligt David Slaters berättelse.
 
En en av dessa bilder har sedan Wikipedia använt på sin sajt utan tillstånd av David Slater. Wikipedia menar nämligen att det endast är människor som kan äga en copyright, och eftersom bilden ifråga är tagen av en apa tycker Wikipedia att de inte behöver betala för den.
 
Som sagt en makalös historia.
 
En liknande historia utspelade sig när jag turistade på Kosteröarna tidigare i sommar. På ett ställe träffade vi på en hönsgård som jag gick fram till för att fota dess innevånare (ett gäng tuppar och höns). Plötsligt hoppade en av tupparna fram och slet kameran ur mina händer. Snabbt vände han på kameran och lyckades ta en serie bilder på sig själv. Just innan han skulle dumpa kameran på marken slet jag tillbaka den. När jag en stund senare tittade på bilderna upptäckte jag bilden ovan som tuppen tagit.
 
Ännu en makalös historia där. Eller..?
 
Sydsvenskan:
 
Telegraph:
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Apselfie, foto, apa, apor, hönsgård, tupp
#1 - BP

Kollade in apselfien. Måste säga att jag nu börjar förstå på riktigt vem mina far-/morföräldrar är;-)
Hoppas Slater vinner striden.
Å tuppselfien är inte heller så dum;-)

Svar: Tänk om Wikipedia vill använda min tuppselfie. Så kanske jag måste påstå att det är jag som tagit bilden.
Per-Anders

#2 - Veiken

Hahaha! Jag anar ugglor i mossen - eller? ;)

Svar: Typ.
Per-Anders

#3 - Micke

Tuppselfie är grejer det ;)

Jo..fantastisk historia.

Ha en skön helg.

Svar: Detsamma!
Per-Anders

#4 - KajsaLisa

Med tanke på alla urusla selfies som man set så varför skulle inte en apa lyckas :)
Sen tycker jag faktiskt att han kan bjuda Wikipedia på det eftersom det är en ideell site, vi borde alla vara lite mer generösa på nätet.
Själv tog jag några riktigt grymma bilder på Sister Sin förra fredagen i London. Mejlade iväg dom och skrev att dm fick använda dom hur dom ville så länge dom inte copyrightskyddade dom. ( Vem vet vad giriga skivbolag kan hitta på) Jag har ju lagt upp deras videos flera gånger utan att betala.

Hej, skickar med det här meddelandet ifall några undrar vart jag tagit vägen.
Så här ligger det till, när jag kom hem från London förberedde jag ett inlägg till Marits helgbild.
Plötsligt dök det upp en stor röd blaffa på skärmen och jag felrapporterade. Då stängde Wordpress ned mig och anklagade mig för att sprida spam.
Allt jag skrivit under flera år var bara borta, efter några riktigt arga mail fick jag dom tillslut att tillfälligt öppna upp bloggen igen.
För 129 dollar flyttade dom hela rasket åt mig till en egen domän. Jag har inte länkat upp från min gamla blogg eftersom det här var en tillfällig lösning och den kommer att försvinna, men nu verkar dom glömt att dom skulle släcka ned den igen i Måndags ,så ligger den kvar i helgen lägger jag in en länk.
Anledningen till att jag legat lågt på nätet är att förra veckan gick all tid åt att rädda min gamla blogg sen den här veckan har jag varit utslagen i en halsinfektion. Sen ville jag inte gå ut med något innan jag visste att det skulle fungera.
Min nya blogg ligger på addressen kajsalisa.com ser exakt likadan ut, innehåller exakt samma material, sen blir det precis samma svammel och konstiga bilder som tidigare. Startar upp och börjar skriva där i helgen med fototriss och helgbild så folk hittar in där.

Svar: Hoppas din nya blogg fungerar bra.
Per-Anders

#5 - Mia

Haha, ja, det var två makalösa historier! Nr 2 var bäst... ;-)

Svar: Skönt att höra.
Per-Anders