Rökningens underskattade fördelar

 
Det är en fredag i maj och kollegan och jag är på besök hos ett av företagets arbetsplatser. Vi gör ett reportage till personaltidningen och på plats har vi tagit bilder och intervjuat personalen. Som vanligt är det både roligt och intressant att få möta människor i deras vardag - de allra flesta har ju faktiskt något spännande och lärorikt att berätta. Nöjda med materialet vi fått beger vi oss till bilen för att åka tillbaka till jobbet.
 
Men först vill kollegan röka.
 
Jag undrar för mig själv varför människor röker. Ingen människa kan väl ha missat alla fakta som finns om rökningens negativa konsekvenser och som kan sammanfattas i två enkla ord: cancer och död.
 
"Visst, det är klart att jag är medveten om riskerna med rökning men det finns ju faktiskt fördelar också", säger kollegan och fortsätter:
 
"Rökning är något man kan ta till som både tröst och som belöning. Det svåra med att sluta röka är egentligen inte det fysiska beroendet. Istället handlar det om vanan att ta en cig i samband med vissa situationer, typ frukost eller andra måltider". 
 
Kollegan påstår också att rökning är något som både förenar och separerar - när man så själv önskar.
 
"När man är på fest är det ju alltid roligast på balkongen där folk står och röker. Till vardags är det också en bra ursäkt att komma ifrån en stund", säger hon.
 
"Jaha", säger jag och funderar.
 
Präglad av den strävan efter ökad effektivitet som råder i företaget där vi jobbar undrar jag om man inte skulle kunna optimera även rökningen. Skulle man inte på något sätt kunna ta till vara röken som rökarna andas ut, det som vi ickerökare brukar kalla för passiv rökning?
 
Varför inte helt enkelt blåsa in de rökfyllda utandningarna i en ballong? På det viset skulle vi ickerökare slippa passiv rökning samtidigt som rökarna kunde återanvända röken genom att andas in den igen från ballongen. Tänk så mycket pengar rökarna skulle kunna spara då. Och så roligt det skulle se ut på balkongen när det är fest.
 
Att ingen tänkt på det förut. 
 
På bilden ovan har kollegan lånat ut sin cigarettprydda hand för fotografering.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om Rökning, hälsa, effektivitet
#1 - BP

Kollegan är en kvinna. Kollegan har helt rätt i allt hon säger. Kan t o m tillägga att rökare är betydligt bättre informerade om vad händer på ett företag än icke rökare.
Vi har gjort vårt val, fullt medvetna om riskerna som finns med rökning. Å tänk hur mycket skatt per cigarett vi betalar som kommer er icke rökare tillgodo. Å då vi ju uppenbarligen dör i förtid slipper du/ni ju att finansiera våra sista långdragna år på hemmet;-)

Svar: Min tacksamhet och ödmjukhet är oändlig.
Per-Anders

#2 - Tony

Noterar att kollegan har oerhört snygg pose, bara den gör att jag skulle vilja börja röka.

Svar: Jo tydligen handlar det mycket om attityd.
Per-Anders