Vem äger egentligen månen?

 
Igår landade en kinesiskt obemannad farkost på månen. Det var första gången på 37 år som en farkost från jorden landade på vår grannplanet. Enligt en expert på månens naturresurser kan ett av skälen till Kinas intresse för månen vara att leta efter Helium-3, ett ämne som kan användas på jorden för att producera stora mängder energi.
 
Vi vet att Kina sedan flera år tillbaka, med ekonomiska medel, försöker ta över världen. Nu verkar man även vilja ta över månen. Men Kina kommer troligen inte att bli ensamma där. Flera andra länder är också på gång att skicka farkoster till månen.
 
Frågan är bara: vem bestämmer egentligen över månen? Är det den som först åker dit och landar med en farkost? Eller är det den som först etablerar en anläggning där för utvinning av någon naturresurs? Finns det överhuvud taget någon som bevakar månens intresse?
 
Låt oss säga att Kina hittar stora mängder Helium-3 på månen och bestämmer sig för att transportera det till jorden för anrikning. "Äger" då Kina månen och kan därmed bestämma vilka andra länder som får landa där? Eller får varje land muta in varsin bit av månen för sina egna respektive verksamheter? Vad händer med månen rent fysiskt om alltför många intressenter etablerar sig där och börjar gräva i den stackars planeten. Jag menar, månen verkar ju inte vara så stor. Tänk om den går sönder.
 
Är det okej om även jag åker till månen, mutar in en bit mark och styckar av den till villatomter? Vem vet, det kan bli en lukrativ marknad så smånngom.
 
Bilden: Vem blir först att ta över månen? Okej, bilden ovan har egentligen inte så mycket med månen att göra. Bilden kommer från ett tidigare blogginlägg som handlade om att jorden egentligen är platt. Men det är en bild på rymden i alla fall.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Kina, rymden, rymdprogram, jorden, månen, Timrå
#1 - Lisbeth

Kusligt inlägg... "om Månen går sönder"...?! Då blir det nog verkligen Harmageddon...

Svar: Ja, minst...
Per-Anders

#2 - Anneli

Vilken supercool bild!

Svar: Tack. Jorden är platt.
Per-Anders

#3 - Mia

Kan man äga månen? Kan man äga jorden? Kan man äga skog och mark? Många är frågorna som poppar upp som rör sig om hur underligt vi människor uppför oss...

Svar: Kalla den Änglamarken eller Himlajorden. Eller Himlamånen.
Per-Anders

#4 - BP

Säg som så, det måste svida för USA. Kan bara gratulera Kina att de tog vid där USA stannade upp för 37 år sedan.
Din bild är supercool trots foppatofflorna;-)

Svar: Tack vara foppatofflorna, skulle jag vilja säga...
Per-Anders