Fredsprojekt eller krisprojekt?

Bilden ovan tog jag i Trondheim i somras. "NEI til salg av Norge, NEI til EU og EØS" står det med stora bokstäver monterade direkt på husfasaden. I Norge är EU-motståndet tydligt. 
 
Jag minns folkomröstningarna i Sverige där vi skulle ta ställning till svenskt medlemsskap i EU (folkomröstning 1994) respektive EMU (folkomröstning 2003). Ja-sidans propagandaapparat var fullständigt förkrossande och jag minns särskilt EMU-omröstningen då i princip hela stan var tapetserad med JA-affischer. Det kändes nästan som om vi medborgare blev beordrade att rösta ja och att det egentligen inte fanns något alternativ. 

I EU-valet röstade jag nej men resultatet blev ett ja. Svenska folket ville då att vi skulle gå med och sedan 1995 är Sverige ett av medlemsländerna i EU. 

Vissa kallar EU ett fredsprojekt, andra kallar det ett krisprojekt. I år har EU fått Nobels fredspris med motiveringen "För att i över 60 år ha bidragit till fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa". Samtidigt är EU mitt uppe i en kris där flera av medlemsländernas ekonomier fungerar som blysänken i den europeiska gemenskapen.
 
Fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter har löst många kriser men frågan är om EU förmår att leva upp till det idag?
 
 
DN:
 
Läs även andra bloggares åsikter om Nobelfesten, nobelpriset, fredspriset, nobel, Norge, EU
#1 - KajsaLisa

Tror att det är ett utslag av norsk humor. Själv tror jag inte att EU har gjort Europa fredligare, utan det faktum att vi levt ett gott liv här, flera decennier efter andra världskriget. Är folk nöjda så är det svårt att hetsa dom mot en påstådd fiende. Men det känns tyvärr som det håller på att bli ändring på det nu. Något som EU inte verkar kunna ta tag i.

Svar: Akkurat då!
Per-Anders

#2 - Selma

Well, jag gick aldrig med jag heller i EU. Lika bra hade det nog varit om vi varit fler ...

Svar: Jag gick inte heller med men blev ändå kollektivansluten.
Per-Anders

#3 - KajsaLisa

Oj, du har tydligen missat att jag var på Nobelfesten för ett par år sedan.
http://kajsalisasblogg.wordpress.com/2011/02/19/kajsalisa-nobel/

Svar: Inte illa!
Per-Anders