Ett mystiskt ämne sköljer över min bil

 
Ibland kan livet vara underbart för en geting men mindre roligt för en bilägare.
 
Jag står på garageuppfarten och tittar ut över taket på min bil. Biltaket, förresten hela bilen inklusive rutor, är täckt av ett tunt lager med något som skulle kunna liknas vid klister. När jag lägger handen på bilen klibbar fingrarna fast ungefär som mot en post-itlapp.
 
Det klibbiga ämnet kommer från en stor björk som står på gården. Även tidigare år brukar björken släppa ifrån sig detta klisteraktiga ämne men detta år har det varit ovanligt mycket. Extremt mycket, skulle jag vilja säga.
 
Ovanpå på taket promenerar det ett gäng getingar som metodiskt slickar i sig (eller vad de nu gör) av björkklistret. Jag gissar att det innehåller socker och därför attraherar getingarna. De är så upptagna med att frossa i detta hav av björkklister att de inte ens bryr sig om mig när jag går nära för att fotografera.
 
Jag undrar: vad är detta för ämne som vår björk envisas med att skölja över vår bil? Och varför gör den det?
 
Jag börjar ana att björken hört när sambon och jag pratat om att såga ner den för att kapa upp den till ved. Kanske är detta björkens hämnd för de planer vi har ("om jag ska dö så ska jag i alla fall djävlas med er så mycket jag kan innan jag faller").
 
Någon som vet vad det är som björken släpper ifrån sig och varför det är så mycket just i år?
 
Bilden ovan: En geting promenerar omkring på mitt biltak och frossar ohämmat på det mystiska ämne som björken sprider omkring sig.
 
Läs även andra bloggares åsikter om björk, geting, björkar, Timrå
#1 - Mona

Shenet vet svaret :-)
Björksav har druckits i alla länder där björken växer ymnigt - i Skandinavien, Ryssland, Baltikum, Centraleuropa, Balkan. Förr tog man den som vårkur i form av dricka eller blandad i mat, man "drack märg i benen". Saven sågs som trädens blod och till och med som deras själsform. Hårtvätt med björksav lär finnas omnämnd redan i isländska sagor. På 1800-talet blev björksav ett undermedel för hud och hår och populariteten höll i sig till 1900-talets mitt. Några årtionden senare vaknade intresset igen. I Finland började man på 80-talet utvinna den tandvänliga sockerarten xylitol ur björksav och i Kanada där man har lång erfarenhet av lönnsav framställs idag både sirap och vin ur björksav. Kring millennieskiftet började den svenska branschorganisationen Lövträinstitutet utreda möjligheterna till storskaligt tappning. Idag finns det till och med ett björksavsvin på Systembolaget. Ett EU-stött vinprojekt i Småland-Östergötland gick i stöpet men i Skåne görs nya försök med vinframställning.

Ser fram mot att du ställer ett lämpligt kärl på biltaket så att du kan bjuda din vänner på lite björksavsvin.

Svar: Tack för en uttömlig kommentar. Fast jag tror det får bli ett stort kärl om jag ska fånga upp allt det där som kommer från björken.
Per-Anders

#2 - Beate

Vilket långt svar du fick, intressant läsning faktiskt. Trodde att de bara var linder som geggade ner bilar och trottoarer.

Svar: Det verkar vara flera sorters träd som avger vätska.
Per-Anders

#3 - Annelie

Alla älskar väl björksav!? Eller kanske inte, jag vet inte, jag har inte smakat men vet att det finns på systembolaget, som vin eller nåt?
Säkert smarrigt för ett bi.
Och tack snälla för din röst!

Svar: Måste kolla in det där vinet.
Per-Anders

#4 - Kerstin

Spännande, Du fick mig att googla på ämnet, hittade inte svar men en länk som kanske kan förklara "klistret" rosa björk sav:
http://skogssverige.se/node/38189
Socker finns ju med i bilden, som sagt björk sav är gott, och lär vara nyttigt?!

Svar: Kanske jag måste smaka.
Per-Anders

#5 - KajsaLisa

Enkel och snabb lösning, såga ned den. Då slipper du kratta löv i höst också.

Svar: Precis. Vi är inne på den lösningen.
Per-Anders

#6 - AnnaKK

Du har antagligen massor av bladlöss i din björk!? :-) Jag är så gott som hundra procent säker på att det INTE är sav som skvätter ur trädet - annat än isåfall indirekt, ifrån bladlössen. Du får klättra upp och kolla om jag har rätt!? ;-)

Svar: Ifjol hade vi massor av bladlöss i björkarna på gården men inte i år.
Per-Anders

#7 - Micke

Jag vill ha en björk...!!!

Svar: Sätt en björkplanta och vänta..
Per-Anders

#8 - Lotta

Jag vågar knappast inte berätta att en geting mumsade på mina melonrester igår. En stund senare låg den sten död. Jag överlevde, så jag vågar nog äta upp den andra melonen också :-)

Svar: Tänk om det var björksav i melonen.
Per-Anders

#9 - Maggan W

PA, björksavsvin fick vi ju på en avdelningsaktivitet. ;-)

Svar: Vilket bra minne du har. När du säger det så tror jag att jag minns det...
Per-Anders

#10 - Lennart

När jag är i Tyskland och parkerar utanför Gerhards hus så ligger det något liknande på bilen, något klägg på taket, plus en massa fågellortar. Det har inte spelat någon roll vilken bil jag har haft, alltid har någon eller några fåglar skitigt på den. Ser fåglarna att det är en utländsk bil kanske?

Svar: Eller så är tyska fåglar onda...
Per-Anders