Rösta inte på fel låt i Azerbajdzjan

Låt oss säga att du sitter i tv-soffan och tittar på Europafinalen av Eurovision Song Contest. Låt oss också säga att du tycker Danmarks bidrag är bäst och ringer in och röstar på det. Vi kan också säga att du efter programmet går och lägger dig och sedan inte tänker mer på det.

Men så händer det märkliga: En vecka senare blir du hämtad till förhör av SÄPO som menar att du röstat på fel låt. Enligt SÄPO är Danmark Sveriges fiende nummer ett, och du blir kallad landsförrädare som röstat på grannlandets bidrag i Eurovisionsschlagerfestivalen.

Ett osannolikt och skrattretande scenario? Ja, om det hade varit i Sverige. Men inte i Azerbajdzjan. Där är det verklighet.

För ett tag sedan såg jag på Uppdrag granskning på SVT1. Programmet handlade om Teliasoneras åtaganden i olika diktaturländer och hur det svenska företagets olika dotterbolag hjälper diktaturregimerna att avlyssna befolkningens telefonsamtal. De länder det handlar om är exempelvis Vitryssland och Azerbajdzjan där Teliasoneras dotterbolag samarbetar med diktaturregimerna så att de kan hålla den politiska oppositionen i schack.

Ett exempel på detta var den man i Azerbajdzjan som röstade på grannlandet Armeniens bidrag i Eurovisionsschlagerfestivalen 2009. Följden blev ett förhör hos säkerhetstjänsten där han blev kallad landsförrädare därför att han röstat på Azerbajdzjans fiendeland Armenien. I Azerbajdzjan ägnar man sig alltså åt att kontrollera (med hjälp av Teliasoneras dotterbolag Azercell) hur folket röstar i ett underhållningsprogram på TV. 

I Uppdrag granskning försvarade sig Teliasonera med att man med sina kommunikationslösningar underlättar demokratiprocesser. Och visst kan det vara så. Men i de fall som nämndes i programmet verkar Teliasonera ensidigt samarbeta med diktaturregimerna och därmed försvåra en fri politisk debatt i de aktuella länderna.

Bedrövligt, tycker jag.


DN:
Manifestation kräver att Telia Sonera drar sig ur Vitryssland

Aftonbladet:
Nu hänger det på dig, Loreen

Bolagets verksamhet en skam för Sverige

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

#1 - Micke

Jo...såg också på UG...skrämmande att sånt ännu får finnas i vår värd 2012. :(



Nog tyvärr mer vanligt än folk tror när det gäller svenskt deltagande i diktaturer som ännu finns i vår värd.



Urk :(

#2 - Lennart

Vilken tur att jag inte brukar titta på melodifestivalen. Men hur ska jag göra på mina tysklandsresor? Då kör jag ju genom Danmark. Kanske jag måste ha riktigt svarta solglasögon på mig och täcka över nummerplåtarna? Eller en kasse över skallen?