Laila Bagge och föräldraförsäkringen

Sambon och jag har fredagsmys i TV-soffan. Vi äter äppelkaka och dricker Donna, likör från Estland. På TV4 pågår Idol och sambon upplyser mig om att Laila Bagge, en av jurymedlemmarna, fick barn förra veckan.

"I debattprogrammet Kvällsöppet på TV4 i veckan diskuterades det livligt om det var rätt eller fel av Laila Bagge att börja jobba så snart efter förlossningen", säger sambon.

"Hm...", säger jag.

Jag kan väl tycka att det för Laila Bagges egen skull kanske är lite väl tidigt att börja jobba endast en vecka efter att hon fött barn. Hon borde rimligtvis vara ganska trött efter ett sådant äventyr. Och ingen människa är ju oersättlig. Det finns säker många fler än hon som är kvalificerade att ta plats i juryn.

Men i Kvällsöppet diskuterades även könsroller i största allmänhet och jag har noterat att attityden i samhället sakta är på väg att förändras. Vi kan ta föräldraförsäkringen som exempel.

Jag anser att båda föräldrarna har lika rätt att vara delaktig i barnens uppväxt. Med andra ord: pappan har lika rätt till sitt barn som mamman. Därför tycker jag det är bra med en föräldraförsäkring där ett visst antal dagar är avsedda för pappan. Det synsättet har också under många år varit tongivande i den svenska debatten.

Men någonting är på väg att hända. Bland annat Kristdemokraterna vill förändra föräldraförsäkring så att föräldrarna själva får ”bestämma” hur man vill fördela dagarna. Jag tror dock inte att en sådan föräldraförsäkring i praktiken skulle innebära valfrihet för föräldrarna.

I praktiken skulle det innebära att de allra flesta föräldradagar skulle tas ut av mammor – av kostnadsskäl (eftersom män oftast har högre lön) och av gamla förlegade traditioner. Den gamla normen att kvinnan är mer lämpad än mannen att ta hand om barnen är ju fortfarande ganska stark i samhället.

Kristdemokraterna verkar vilja skruva tillbaka samhällsutvecklingen och återinföra en gammal förlegad samhällsnorm där mannen står för försörjningen och kvinnan tar hand om hemmet och barnen.

Barnen behöver båda föräldrarna och båda föräldrarna har rätt till sina barn. Barnuppfostran är inget privilegium enbart tillägnat kvinnor.


Aftonbladet:
”Ibland vinner man på att bara ignorera”
Mini-Baggens namn avslöjat: Ska heta Kit

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
#1 - Beate

Säg som så: pappaen gör ju ingen större nytta innan mamman har slutat amma barnet. Så förälderledigheten för pappan borde läggas senare.

Allt är ju en ekonomisk fråga. Å män tjänar ju mera än kvinnor - tyvärr. En bister verklighet visserligen som inte ens KD kan/vill ändra på.

#2 - Per-Anders

Beate: Idag är det tydligen så att många av pappadagarna inte blir uttagna och därmed fryser en viss del av det totala antalet föräldradagar inne. Lösningen på det är inte att låta föräldrarna "välja" själva (vilket i praktiken skulle innebära att bara mammorna tar ut föräldradagar). Istället handlar det om att förändra attityden i arbetslivet så att kvinnor och män får lika lön.

#3 - Selma

Jag tycker också att familjerna ska få bestämma. Dock inte förrän vi har styrt om det under så långt tid som behövs för att det ska vara självklart för både föräldrar och arbetsgivare/lönesättare att det inte bara är mammorna som blir föräldrar. Till dess vi nått jämställdhet tror jag att vi behöver individuell föräldraförsäkring.

#4 - Per-Anders

Selma: Det är just det som är grejen. Det faktum att vi inte har jämställdhet gör det nödvändigt med delad föräldraförsäkring.