Kommer Kina efter Libyen?

Så är då Libyens diktator Muammar Gaddafi till slut död. Skjuten inne i ett betongrör. Förhoppningsvis kommer nu Libyen att gå från diktatur till demokrati och få en regering vald av folket. Många tar idag avstånd i från Gaddafi och hans regim, bland annat Carl Bildt som twittrar att han "Välkomnar varmt informationen om att överste Gaddafi har tagits tillfånga av NTC-styrkor".

Annat lät det i inledningen av det Libyska upproret. Då ville Bildt hellre ha stabilitet, än att störa svenska affärsförbindelser i Libyen. Demokrati eller goda affärer? Det var frågan.

Jag tänker på Kina. Idag är Kina en av de snabbast växande ekonomierna i världen och den näst största ekonomin efter USA. Kina investerar rejält, både inom landet och i övriga världen, och västerländska företag står i kö för att få vara med och bada i det kinesiska pengahavet.

Men Kina är ju faktiskt en diktatur. I Kina avrättas människor offentligt och i Kina är yttrandefriheten minimal med ett Google som är censurerat. Däremot är marknadskrafterna fria till skillnad från demokratin som definitivt är ofri.

Frågan är hur det västerländska näringslivet skulle agera vid ett eventuellt folkligt uppror i Kina. Skulle Carl Bildt mana till stabilitet och på vilken sida skulle näringslivsföreträdarna ställa sig på? Vi vet vad en kinesisk regim är kapabel till. Minnet av vad som hände på Himmelska fridens torg 1989, då militären med dödligt våld slog ner demonstranter, finns ännu kvar.

Demokrati eller goda affärer? Det är fortfarande frågan.


Aftonbladet:
En diktators död
Revolten i Libyen – detta har hänt
En 42-årig epok är över

DN:
Khaddafis lik visas som trofé
Nato stannar i Libyen månaden ut
Rebell: Jag sköt Khaddafi
Uppmaning att säkra Libyenkontrakt

Nya uppgifter om Khaddafis död
Oklara uppgifter kring Khaddafis tronarvinge
Khaddafi är död
Expert: En praktisk lösning att döda Khaddafi.
Expert: Nu kan folket snabbare kan gå vidare
Experten: Efter Khadaffi börjar det svåra arbetet
”Äntligen kan folket i Libyen andas”
Han berättar om Khaddafis sista tid

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,

#1 - Nickebockers

Ja Per-Anders din världsuppfattning är lite naiv. Har du inte märkt en annan världshändelse - Grekland. Där har nu regimen som kallar sig demokratisk tagit ett beslut som saknar allt stöd. Det kan vara så att dagens Grekland kan gå till historien som decenniets viktigaste händelse. Demokrati kräver tillväxt för att överleva. Finns inte tillväxten under en längre tid riskerar spänningarna att bli för stora och systemet kraschar. Det saknas tyvätt evidens för att demokrati klarar av att lösa svåra strukturella problem utan att åsidosetta demokratins grunder.

#2 - Anonym

nästa blir iran nu. de har redan börjat märda folk där, bl. olika forskare och så. sedan efter det kommer venezuela. kadaffi dödades eftersom han ville ha betalt i guld istället för olja, som saddam som ville ta betalt i euro istället för dollar. kina exporterar en hel del varor för dollar. så länge de inte vill ta betalt i olja eller guld så klarar de sig :)

#3 - Beate

Kina äger USA: Kina är den största ägaren av amerikanska statsskuldpapper. Kina äger snart även Afrika, och om deras "budgivning" för Grekland vill jag inte ens prata om.

#4 - Annelie Esséus

Läste en tidigare kommentar, och jag måste nog hålla med om att jag är är mycket oroad över vad som håller på att hända i Grekland.

Politik är verkligen inte min starka sida, men visst försöker man hänga med. Det går ju inte att undvika.

Det värsta tycker jag är att man tror att man är så upplyst, men det sker så mycket bakom kulisserna som vi aldrig får veta. Pengar styr världen, så är det bara, och när man tror att en diktator är borta kommer det en ny. Den siste idioten är inte född än.

#5 - Frosunda

Mycket bra skrivet inlägg! Det verkar som att hela västvärlden blundar för att Kina är en diktatur där folk avrättas och där befolkningen inte vågar säga vad de tycker. Tyvärr handlar allt om pengar eftersom västvärlden är så fattig att man är tvungen att gå i Kinas ledband för att överleva.

#6 - Per-Anders

Nickebockers: Visst, men jag tror inte Grekland är lika atraktivt för utländska investerare som Kina. Trots allt är demokrati som statsskick att föredra framför diktatur.



Okänd: Olja brukar ju onekligen en viktig aspekt i värlsdhandeln.



Beate: Precis. så är det.



Annelie Esséus: Visst är läget väldigt besvärligt i Grkland. Regeringen där verkar inte alls ha förmåga att hantera situationen.



Frosunda: Det var precis så jag menade. När det handlar om möjligheten att göra bra affärer verkar pengarna viktigare än demokrati.