Nå framgång med rätt historiaIgår såg jag kulturmagasinet Kobra på SVT 2. Avsnittet handlade om den unge författaren JT Leroy som slog igenom 1999 med romanen Sarah. En viktig del av JT Leroys image var hans egen bakgrundshistoria som bland annat handlade om prostitution och narkotikamissbruk. JT Leroy gjorde också framträdanden, ofta besynnerliga och alltid iklädd peruk och solglasögon, där han läste högt ur sina böcker. Förutom att hans böcker blev storsäljare blev han själv också en populär kultfigur.

Men 2005 kom avslöjandet att JT Leroy bara var en bluff. JT Leroy existerade inte, utan böckerna var skrivna av en 40-årig dam vid namn Laura Albert och vid alla framträdanden hade JT Leroy spelats av den 20-åriga Savannah Knoop. När bluffen var ett faktum blev alla JT Leroys beundrare jättebesvikna. Deras kufiske idol fanns helt enkelt inte, och beundrarna kände sig grundlurade.

Jag hade tidigare inte hört talas om vare sig JT Leroy eller romanen Sarah men jag häpnar över hur lätt man egentligen kan lura människor. Med rätt timing och en "snygg" story kan man uppenbarligen komma hur långt som helst.

Inom reklamens värld finns idag begreppet Storytelling som går ut på att förstärka ett varumärke med hjälp av en lämplig historia. Många svenska företag använder Storytelling i sin marknadsföring när man vill skapa en (positiv) myt om det egna företaget. Ovanstående historia om JT Leroy är ett lysande exempel på hur Storytelling kan göra en affärsmässig verksamhet framgångsrik.

Frågan är därmed om vi kan lita på den information vi får. Ta exempelvis bloggen du läser just nu. Finns det något som tyder på att personen bakom Per-Anders blogg egentligen existerar? Finns Per-Anders över huvudtaget eller är storyn om villan i Timrå, sambon och vedhögen bara en bluff?

Tänk om personen bakom denna blogg egentligen är någon annan som bara använder Per-Anders blogg som pseudonym.

Tanken svindlar. Vem kan det vara?

Bilden ovan: Vem är det egentligen som klipper gräset där på villatomten i Timrå?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
#1 - Janne

Kan det vara en trädgårdstomte för han verkar inte röra sig, eller är det Timrå IK´s nya målvakt. Målet står där, skotträning efter klippningen.

#2 - Lotta

Vem du än må vara så är det i alla fall intressant läsning så oavsett om du heter Per-Anders eller något annat så återkommer jag :-)Röda torsdagar är bra dagar!

#3 - Kerstin

Svar: Per Anders!

På tal om maskrosor. Tänk Dig en stor bukett maskrosor i januari!

Hur uppskattat skulle inte det vara?

#4 - Marina

Nej, denne person har faktiskt gått mig helt förbi, så just den storytellingen fungerade inte ända hit... Men visst är det lite otäckt, vem som egentligen är vem och vad som är sant. Idag finns ju alla möjligheter att bluffa sig fram, så det är väl bara att sålla och tro på det man vill - jag har förresten beslutat mej för att tro att du är du!

#5 - Cina

Man får helt enkelt bestämma sig för om man tror eller inte och sen hålla fast vid det tills man blir överbevisad. Eller nåt! Trevlig helg!

Cina med "k" ;)

#6 - Micke

Storytelling....typ Ica där antar jag...nä...ha en trevlig flygardag per...det ska jag :)

#7 - Selma

Ja, det kan man ju inte så noga veta men man hoppas ju att inte det blir oklippt för att du inte finns liksom.

#8 - Tina

Den Per-Anders jag känner skulle aldrig ställa sig bakom en gräsklippare, han skulle lägga asfalt över allt gräs som växte i trädgården. Så det måste vara någon annan!

#9 - AnnaKK

Ha-Ha!Jag skulle faktiskt tro att AnnaKK är något mer "fejk" i sammanhanget än vad Per-Anders är!? :-D#10 - mimmione

antagligen så är du Kungen som vill leva ett vanligt liv, vad vore då bättre än att leva den i bloggvärlden som Per-Anders från Timrå, slippa allt om porrklubbsbesök och annan skit...

#11 - Lennart

Det kanske är den där Robert Lind i Kramfors som Lindeman trodde på? Han som sålde trädgårdsmöbler i plast.