Det är skönt att sniffa syrener


Det är stekhet lördag i juni och jag sitter tillsammans med sambon vid frukostbordet. Mackor och filmjölk står som vanligt på menyn och vi läser morgontidningen i varsin iPhone. Plötsligt känner jag en märklig stickande doft och jag säger till sambon: "Känner du att det luktar lösningsmedel? Är det någon som målar eller tvättar penslar i lacknafta?"

Sambon tittar frågande på mig och säger att hon inte känner något konstigt som luktar. I ögonvrån ser jag dock en bukett syrener som står på bordet och när jag lutar mig mot buketten inser jag att det är den som luktar.

"Det är en hårfin skillnad mellan lukten av syren och lösningsmedel", säger jag. "Jag skulle inte klara ett blindtest". Sambon håller inte med och menar att skillnaden visst är stor. "Syrener luktar gott och lösningsmedel luktar illa. Så är det", säger hon.

Jag ställer ifrån mig mjölkglaset och blundar. Jag har ju faktiskt inte påstått att syrenerna luktar illa. I själva verket luktar de ju riktigt gott.

Jag minns från min barndom att det fanns dem som sniffade thinner och bensin. Kanske man skulle gett dem en bukett syrener så att de kunde sniffat på dessa istället. Det kunde ha varit ett miljövänligt och icke hälsovådligt missbruksalternativ.

Nu ska jag ut och skutta på villatomten. Undrar om doften av syren är beroendeframkallande.


Aftonbladet:
Norrbotten varmast i hela Europa
”Jag fick frossa och svettningar”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
#1 - Selma

Ptjaaa, jag kommer ihåg min jobbarkompis som kom in efter en lunch. Hon jublade: Har ni känt hur häggen doftar, jag blir så pilsk.



Nu var jag ekivok men det var så hon sa.

#2 - Lennart

Jag gjorde misstaget en gång att säga; Vad sjutton är det som luktar så konstigt? hemma hos någon. Det var visst några fina blommor som blommade.

#3 - Marina

Nja, håller nog med sambon i det här fallet, syrener luktar gott till skillnad från lösningsmedel!

#4 - snawitz

Svenskar i allmänhet är jättebra på att klaga.

Vi ska vara glada att sommaren äntligen är här.

Men ja, det har varit för varmt idag

#5 - Beate

Syrener, liljekonvaljer och målarfärg är mina älsklingsdofter. Japp, så har det alltid varit. Men jag lovar att jag aldrig sniffat;-)

#6 - Annelie Esséus

Visst är det beroendeframkallande!

Min favoritdoft är dock (och håll i dig nu!) nylagd asfalt!

#7 - Kerstin

Underbart med vita syrener, har jag inga!

Du, syrener doftar, lacknafta luktar!

Synd att de varar så kort, tur att det kommer andra dofter under hela sommaren!

Ha en fortsatt fin Pingst!

#8 - mimmione

syrener om försommaren doftar underbart, här börjar vår jasminbuske snart blomma, den doftar inte dumt den heller....

#9 - AnnaKK

Ha-Ha! :-)



Nu är ju syrenerna tyvärr redan överblommade på dessa breddgrader, men förhoppningsvis kommer jag ihåg detta du skrev tills nästa vår - och då ska jag undersöka om det faktiskt finns en lösningsmedelston i syrendoften! :-D



Faktiskt blev jag själv lite konfunderad över en "lukt" i köket häromkvällen. Det visade sej vara en lilja som jag tagit in och satt i ett glas vatten mitt på bordet, eftersom hunden hade lyckats trampa på den och knäckt stjälken (den hängde ut från rabatten rätt över över trädgårdsgången). Dessa liljor blommar bara för dagen, så i vanliga fall plockar jag aldrig in dem utan njuter av dem på plats - och att de doftade så gott hade jag faktiskt inte en aning om. Borde plocka in en och annan i fortsättningen också bara för den sakens skull! :-)