Låt inte SD upprepa historien

För snart tio år sedan var jag en vecka i Berlin för att lära mig tyska. Mina arbetsuppgifter vid den tiden krävde att jag hade kunskaper i tyska språket eftersom vi under en period producerade en tyskspråkig upplaga av vår personaltidning. Min lärare under veckan i Berlin var en medelålders dam som kämpade hårt för att få mig komma underfund med tysk meningsbyggnad och att prata lika kraftfullt som (hon ansåg att) tyskar gör.

Min tyskalärare var också samhällsengagerad och deklarerade tydligt sina obefintliga sympatier för såväl kommunister som nazister (hon hade vuxit upp med båda sorterna nära inpå sig). Eftersom även jag är samhällsengagerad lät jag mig villigt guidas runt av henne på alla möjliga intressanta platser, allt från koncentrationslägret Sachsenhausen till lämningar efter Berlinmuren.

Bland annat besökte vi riksdagshuset i Berlin där vi tittade på en historisk utställning om Nazityskland. Jag minns särskilt en bild tagen innan nazisternas (nationalsocialisternas) maktövertagande 1933 som visade hur de nazistiska riksdagsmännen visade sitt förakt mot de andra partierna genom att demonstrativt vända dem ryggen i parlamentet. Min vecka i Berlin blev väldigt intressant och lärorik, och på kuppen lärde jag mig faktiskt även en del tyska (tyska språket är ju rejält svårt).

Vad som hände när nazisterna så småningom fick makten i Tyskland vet väl de flesta, men det är osökt det där fotot från tyska riksdagshuset jag tänker på när jag ser på situationen i det svenska riksdagshuset 2011. I veckan såg jag TV-programmet 100 dagar på SVT 1 om Sverigedemokraterna och i helgen har jag även läst Aftonbladets granskning av nykomlingarna i riksdagen och den inre ledningen av partiet.

För mig är det ganska lätt att ta kraftigt avstånd från Sverigedemokraterna. Man behöver ju bara läsa deras hemsida, eller besöka riksdagsmannen Kent Ekeroths blogg, så inser man att deras politik är både ogenomtänkt och minst sagt osympatisk. Och när jag ser SD-riksdagsmännen ilskna tåga ut ur Storkyrkan i Stockholm (sedan biskopen talat om alla människors lika värde) då kommer vibbarna från 1930-talets Tyskland.

Att Sverigedemokraternas politik är främlingsfientlig och snudd på rasistisk är ju ingen nyhet. Men frågan är hur deras agenda ser ut på längre sikt. Vi får verkligen hoppas att Sverige inte går samma utveckling till mötes som Tyskland under 1930-talet, då nazisterna förändrade (förstörde) ett helt land på bara några år.

För säkerhet skull, håll SD långt borta från maktens korridorer - innan det är för sent.

Aftonbladet:
Så fick SD mina grannars röster
De fyras gäng

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Peter Andersson:
En välkommen granskning
#1 - Goten

Det ända raka är att vända Sverigedemokraterna ryggen i Sveriges Riksdag.

#2 - mimmione

usch ja, men tyvärr är de ju redan i riksdagen, gäller bara att se till att de inte kommer tillbaka vid nästa val,

#3 - Per-Anders

Goten: Nja, är inte säker på att det är bästa metoden.Mimmione: Det ska bli intressant att följa den politiska utvecklingen fram till nästa val.