al-Qaida och SD på väg bort i samma båt

Först Tunisien och Egypten. Sedan Libyen och Algeriet. Den Nordafrikanska frihetsrevolten sprider sig, och i land efter land ger sig folk ut på gatorna för att utmana diktaturregimerna. I Egypten och Tunisien satte man regimerna i gungning relativt enkelt, och nu återstår att se hur framgångsrika de folkliga upproren blir i de övriga arabländerna. 
 
Det intressanta är att det är helt vanligt folk som ger sig ut på gatorna för att demonstrera mot diktaturregimerna och för mer frihet. Alltså vanliga människor som längtar efter demokrati och öppenhet.
 
Till saken hör att det här handlar om länder där islam är den dominerande religionen. Och när vi svenskar pratar om muslimer tänker många först och främst på självmordbombare och terrorister. Men den Nordafrikanska frihetsrevolten visar ju att det inte är så enkelt.

I själva verket är al-Qaida och andra terrororganisationer endast isolerade terrororganisationer som utnyttjar frånvaron av demokrati för att få anhängare. Just därför är det viktigt att den pågående frihetsrevolten blir framgångsrik och att de olika diktaturerna störtas.

Frågan är hur det som nu händer påverkar debatten i Sverige. Sverigedemokraterna har ju tagit sig in i riksdagen med främlingsfientlighet och islamofobi som främsta argument. Med det som händer i Nordafrika blir SDs argument än mer försvagade. Kanske den Nordafrikanska revolten är början till slutet för både al-Qaida och
Sverigedemokraterna.


DN:
Unga arabers revolt lyfter terroristkamp
Sex personer döda på ”Vredens dag”
Pressade arabledare försöker blidka medborgarna

Aftonbladet:
Frihetsrevolten rullar vidare
UD avråder från resor till Algeriet
Taimour hyllas – av al-Qaida

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,
#1 - Beate

Du glömde en sak:

"Alltså vanliga människor som längtar efter demokrati och öppenhet". Det är högutbildade, unga människor som är trötta på det du skriver samt att de inte får ett arbete. (Vi kollar på BBC som har en liten annan "vinkling" på sina reportage än som svenska kanaler.

I Bahrain har dom kört fram stridsvagnar idag. En dominoeffekt utan dess like. Tack Tunisien!!!

#2 - Per-Anders

Beate: Visst, det stämmer säkert att de är unga och högutbildade men det de kämpar för är inte mindre angeläget för det. De utmanar ju inte bara diktaturregimerna utan även de islamistiska terrororganisationerna, vilket är extra positivt.

#3 - Robin Alfar

Det är väldigt viktigt att frihetskampen försätter i alla Mellanöstern. SD:s retorik och Al-Qaida retoriken är lika. Både är främlingsfientliga organen som sprider hat och konflikter. De lever i mörkret. Ljusen började kom fram i Nordafrika. Frihetsrevolution kommer att bevisa att SD och Al-Qaida argumenten är väldigt svaga och osakliga.

#4 - Cina

Man får ju innerligt hoppas så!

#5 - Per-Anders

Robin Alfar: Låt oss hoppas att ljuset segrar över mörkret.Cina: Precis.

#6 - hasse

"SD:s retorik och Al-Qaida retoriken är lika."Al-Qaida vill hugga huvudet av alla icke-muslimer i islams namn och SD vill minska islams inflytande. Det är lika.Vad gäller demonstrationerna i arabvärlden så finns det ingenting som säger att demonstranterna önskar någon frihet i västerländsk mening. Visst är man säkert trött på korruption, polisbrutalitet och arbetslöshet men det finns ingenting som tyder på att man vill införa exempelvis religionsfrihet. Och utan religionsfrihet sitter man redan i samma båt som al-Qaida, eller hur?

#7 - mimmione

I framtiden ligger hoppet så är det, och vi alla hoppas att du får rätt, att det INTE blir ytterligare kaos och oreda

#8 - Per-Anders

hasse: Eftersom samhällssituationen i exempelvis Egypten just nu är ganska skör så är det säkert många olika krafter som vill utnyttja situationen för att försöka ta makten. Förhoppningen är ju att ett civilt demokratiskt parti får bilda regering och inte några extremistiska islamister.mimmione: Kaos är det ju redan, men jag hoppas att kaoset utmynnar i något konstruktivt.