Jämställdhet handlar visserligen inte om gardiner, men......jag måste ändå konstatera att när det gäller just gardiner så känner jag och min sambo inte riktigt samma engagemang.

Innan hon och jag flyttade ihop så var jag ungkarl i en lång rad av år. Och under alla de åren hade jag samma gardiner i vardagsrummet. Jag gillade faktiskt de gardinerna och tyckte de var väldigt fina. Så när vi för fem år sedan bestämde oss för att flytta ihop i en ny gemensam bostad så ville jag ta med mig mina favoritgardiner från vardagsrummet.

Visserligen hade de hunnit bli rejält urblekta och själva gardintyget var så utmattat så det nästan föll samman när man vidrörde det. Och... ja, det var väl egentligen då som jag insåg att gardinerna inte skulle med till nya bostaden utan hörde hemma i soporna. 

Men som sagt, jämställdhet handlar väl egentligen inte om vem som byter gardiner hemma (sambon byter gardiner typ fyra gånger per år) eller vem som sotar pelletspannan (vilket tillhör mina självpåtagna arbetsuppgifter). Jämställdhet handlar om mäns och kvinnors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Det handlar också om att kön inte skall vara ett omotiverat hinder för personlig utveckling.

Jämställdhet är en självklarhet, tycker jag, och man kan aldrig få för mycket jämställdhet. Jag menar, det är kanske svårt att alla gånger uppnå hundraprocentig jämställdhet, men man bör i alla fall ha som mål att de båda könen ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Både i samhället och i hemmet.

I dag är det internationella kvinnodagen och på Aftonbladets webfråga har 60 procent av männen svarat ja på frågan "Är Sverige tillräckligt jämställt?", medan 60 procent av kvinnorna svarat nej. 

Jämfört med många andra länder i världen har Sverige kommit väldigt långt i jämställdhetsarbetet, men det finns mycket kvar att göra här hemma också. Framför allt när det gäller attityder, både bland män och kvinnor.
 
Bilden ovan visar de nya fina vårgardinerna som min sambo satte upp förra veckan. Det ska visst vara grönt i år.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Aftonbladet:
Jämställdheten splittrar könen
Utvecklingen går i rätt riktning – med myrsteg
De har modet att förbättra
Kvinnodagen har spelat ut sin roll
Ett starkt stöd för kvotering
Krisen får inte göra att vi glömmer kvinnorna
Sahlin: Därför har vi så starkt stöd bland kvinnor
Att tala är att göra

DN:
”I förlossningen är vi kvinnor en och samma kropp”
#1 - Beate

Ja.. vad ska jag säga:

1. Vi lever med "din stil": gardinerna får dö när dom är gamla, trötta och urtvättade

2. Jag tycker att kvinnor i Sverige är jämställda... och bortskämda (inte minst hemma)

3. Visst är det egentligen sjukt att fira en internationell kvinnodag. När firas en sådan för män.

#2 - Per-Anders

Beate: Jag tycker det det är helt ok med med en kvinnodag. Det finns ju även en internationell mansdag. Den firas den 19 november.

#3 - Mia

Internationella kvinnodagen behövs! Även Reinfeldt börjar snacka om kvotering till styrelser m.m. Det finns så många kompetenta kvinnor, trots det så väljs män in i bolagsstyrelser bl.a av tradition. Våld mot kvinnor är ett maktspråk och tyvärr så förekommer massor med våld mot kvinnor i Sverige. Lönerna är fortfarande olika osv... Jag instämmer i dina tankar P-A.

#4 - Selma

Jämställdhet är långt djupare än gardiner, så sant, så sant.

#5 - Cina

Jag tycker också att en Internationell kvinnodag är absolut nödvändig! Vi har kommit långt i vårt land, absolut, men det är långt kvar. Mycket, mycket långt! Det märker jag inte minst på hur olika mina barn har det i skolan. Min lilla tjej får stå ut med mycket "bus" från killar och det har hänt att lärare accepterat det med motivering t ex "han är nog kär i dig". Som OM DET skulle vara en anledning för en kille att smocka till en tjej?!

Respekt för varandra från början och det kommer att kunna se annorlunda ut. Någon gång. Jag håller med dig P-A!

Även på att grönt är vårens färg. Vad fint det blev!

#6 - Kerstin

Fint och klokt inlägg på "dagen"!

Grönt är rätt, åt limehållet!

#7 - Jonathan

Trevlig blogg! Jag håller med dig när det gäller frågan om jämställdhet. Det är fortfarande en del som måste göras. Tycker Cinas kommentar stämmer ganska bra också, det bör informeras till barn redan på dagis om jämställdhet. Barn tar åt sig så pass mycket att en sån här grej egentligen inte borde vara speciellt svårt att lära dem.När det gäller era gardiner tycker jag du ska få bestämma lika mycket som din hustru! ;)

#8 - Em

Men hur känner du nu längst där inne? Fick du egentligen vara med och bestämma eller är det bara bestämt att du skall tycka gardinerna ÄR fina? För visst skrev du detta långa inlägg i en sorg över dina bortgångna gardiner? :D

#9 - Per-Anders

Mia: I bolagsstyrelser kan fördelningen vara lite skev, ja.Selma: Precis.Cina: Jo, könsrollerna befästs redan långt ner i åldrarna.Kerstin: Jag kan meddela att det är mycket limegrönt här hemma numera. Allt från dukar till levande ljus.Jonathan: Kul att du gillar bloggen.Em: Okey, jag erkänner. Allt detta handlar om saknaden av mina ungkarlsgardiner. Men som kompensation har jag fått ett eget rum i källaren där jag ohejdat får borra med min slagborrmaskin.

#10 - Pjoltas

Vi borde avskaffa typ alla religioner. Sen fixar sig nog jämställdheten av sig självt, tror jag.

#11 - Daniel

Bra skrivet.Folk har svårt att skilja på det privat å offentliga rummet när man talar om jämställdhet. Många inkl kvinnor säger att det är jämställd i deras liv (i förhållandet, på jobbet etc) men det är ju frågan om det offentliga... om strukturer som fortfarande gynnar män.

#12 - Per-Anders

Pjoltas: Religioner och jämställdhet.. Hm.. intressant koppling.Daniel: Man ska heller inte glömma att det finns andra maktstrukturer som inte handlar om kön.

#13 - Olga

Jämställdhet handlar inte om att kvinnor och män ska göra exakt samma saker utan om att göra det man har intresse och fallenhet för och få respekt och uppskattning för det. Gardinsömnad är en verksamhet som är typiskt kvinnodominerad och därmed dåligt betald. Det finns en fattig rik perspektiv oxå många textilier sys i 3e världen länder av fattiga kvinnor och/eller deras barn om man köper billiga slit och släng hemtextilier så gynnar det inte dom eller miljön. Om man vill få <a href="http://www.agodatextil.se/inspiration_gardiner.html">inspiration för gardiner</a> kan man tänka på att inte slit och slänga utan satsa på riktiga tyger av miljöcertifierade tillverkare.

#14 - Marcus

Hade inte en aning om att det finns en internationell mansdag. Roligt men lite underplayed i media tycker jag. Tycker att det borde informeras mer om den t ex i skolorna och på TV/radio så att alla får veta det.

#15 - Hanna

Bra inlägg, hade heller ingen aning att det fans en internationell mansdag.PS. Gillar även gardinerna på bilden ;)