Vilken sorts skurk är egentligen Littorin?Igår avgick Sven Otto Littorin, arbetsmarknadsminister i Alliansregeringen. Han angav familjeskäl bakom beslutet, men idag hävdar Aftonbladet att Littorin avgick på grund av ett brott han begått. Men vilket brott det handlar om - det får vi inte veta.

Aftonbladet skriver att de under en längre tid undersökt Littorins förehavanden, och när tidningens journalist konfronterade Littorin med brottsteorin så vägrade han att svar - för att några timmar senare avgå från sin ministerpost.

Det vi naturligtvis vill veta är vilket brott det handlar om, men det vägrar Aftonbladet att berätta. Skälet till detta, säger Aftonbladet, är att Littorin numera inte är en offentlig person (han har ju avgått som minister).

Aftonbladet har alltså sagt A, men vill inte säga B. Att Littorin numera bara är en privatperson håller inte. Om anklagelserna stämmer så har han ju faktiskt varit minister och samtidigt haft ett brott på sitt samvete. Andra politiker som avgått på grund av oegentligheter har ju fått sina synder redovisade i medierna, så varför inte denna gång? Har Aftonbladet över huvud taget täckning för sina anklagelser? 

Och som alltid när man endast säger A, och inte B, då börjar spekulationer och rykten sätta fart.

Här tänkte jag avsluta blogginlägget med en lista där jag spekulerar vilka olika brott det skulle kunna röra sig om (där jag tänkte gissa på allt från smitning från TV-avgiften till övergrepp mot minderåriga), men jag har valt att avstå. Någon etik har man ju.


Aftonbladet:
Här tar det slut

DN:
Littorin avgår som minister
Reinfeldt: Han angav flera skäl

Läs även andra bloggares åsikter om ,
#1 - Ann Catrine

Undrar också över vad han ev har gjort sig skyldig till. Motiverar iallafall fängelse, så någon liten förseelse ska det nog inte handla om. Frågar mig också om det påstådda brottet är polisanmält? Eller slipper han ifrån åtal och straff bara genom att avgå?! Frågorna är många, svaren desto färre...

#2 - Beate

Var han arbetsmarknadsminister...;-)

#3 - Per-Anders

Ann Catrine: Precis. Frågorna är många. Jag är också lite förundrad över Aftonbladets agerande.Beate: Japp.

#4 - Mia

Det är alltid otrevligt med spekulationer,ingen borde hängas ut i media som brottsling på det sätt som nu sker. Alla ska väl anses som oskyldiga tills motsatsen bevisats!?Jag hoppas att det här inte bara tigs ihjäl... det gagnar ingen, framförallt inte politiken.

#5 - Per-Anders

Mia: Om han begått något brott ska det redovisas öppet. Om han inte begått något brott så borde Aftonbladet var ute på hal is.

#6 - HumanLabRat

Lätt att se på det där hånflinet och det där skägget vilken typ av brott det handlar om! Någon mindre förseelse som att inte ha betalat TV-avgiften är det knappast! Möjligen håller Aftonbladet inne med fakta för att skydda han barn, annars kan man lätt få känslan av att medierna är köpta!

#7 - Selma

Ptjaaa, deras artikel var ett under av vi säger ingenting så har vi ingenting sagt där antydningarna stod som spön i backen. Klart är att det sällan skrivs om skattebrott att de begåtts i centrala Stockholm eller att de begåtts "under" en skilsmässa. Trist ändå att det var han som rök. Som maken också säger, något så märkligt som en ganska sympatisk moderat arbetsmarknadsminister.

#8 - tant Lisa

Om en folkvald har gjort något som kan ge fängelsestraff, och de avgår, (är inte en offentlig person längre) har då allt bara blåst över?

Borde inte det vara så att har man gjort något oavsett minister eller privatperson, och bevis finns för brott, som kan ge fängelsestraff så borde det anmälas och komma till rättegång?

#9 - erika

sexköp eller sex med minderårig torde brottet vara med tanke att moderaterna inte ställer sig bakom sin avhoppade minister.

Andra mindre allvarliga brott är knappast troliga då de inte föranleder ett avhopp.

#10 - hua

Min gissning är sexköp eller narkotikabrott. Båda grejerna är ju egentligen inte brott på den mänskliga skalan så skäms inte Sven-Otto, det är bara köra på!!!

#11 - Elisabeth

Ja vad får man fängelse för?Vapenvägran, men nu är obligatorisk värnplikt över.Kränkning av Olikfärgade, eller vad det heter, räknas regnbågsfolket dit?Bankrån? Stöld av hundkex om summan överstiger 1000:- ?Kastat toblerone på känd person med avsikt att skada?Nää, jag kan inte gissa.

#12 - Per-Anders

HumanLabRat: Jag sympatiserar inte med Moderaterna och är inte med i Littorins fanclub (om han nu har någon), men jag kan inte riktigt se vad hans skägg har med saken att göra. Okey, det är inte snyggt. Men knappast kriminellt.Selma: Just det. Man antyder en del men pratar inte klarspråk. Sånt skapar bara spekulationer.tant Lisa: Precis. Jag har tänkt på samma sak. Om han nu begått ett brott under fjolåret så är det anmärkningsvärt att det inte prövats rättsligt, och att han kunnat fortsätta som minister.erika: Man får ju känslan av att partiet dumpat honom nu.hua: Du tycker att sexköp och narkotikabrott inte är brott på den mänskliga skalan..? Jag vill meddela att jag definitivt inte delar din uppfattning där.Eliasbeth: Det lär nog visa sig vilket brott det handlar om.

#13 - IT-säk

Man baxnar över hur omdömeslösa politiker är egentligen. De använder Hotmail och använder internetuppkoppling de fått från arbetet.Om sådana som Svin-Otto vill syssla med skumrask så föreslår jag:* En VPN-tjänst likt Anonine, Mullvad, Relakks

* En mailadress hos Countermail (enda mailtjänsten som inte loggar IP-adresser och sparar allt krypterat) eller möjligen Hushmail.

* En mobiltelefon med kontantkort

* En surfsticka med kontantkortDet är faktiskt så enkelt att vara väldigt väldigt anonym...