Att våga visa civilkurage

Jag blir väldigt upprörd när jag läser på Aftonbladet.se om skoleleverna som startade en hatgrupp på Facebook, riktad mot en av sina klasskamrater. Den utsatta klasskamraten (en 13-årig flicka) hade tidigare reagerat mot att en av hennes kompisar blev mobbad, men blev sedan själv trakasserad därför att hon ställt upp för sin kompis.

Den 13-åriga flickan visade alltså civilkurage och mod eftersom hon vågade stå upp för en utsatt kompis.

Vad kan man då säga om hennes klasskompisar som mobbade henne på nätet? Ja, som vanligt handlar det om makt. De mobbande klasskamraterna kände sig antagligen hotade och störda av den 13-åriga flickan eftersom hon vågade sätta sig upp mot mobbarnas (självutnämnda) makt. Och när hungern efter makt inte känner några gränser då är man beredd att ta till vilka metoder som helst. I det här fallet nätmobbing.

Flera frågor infinner sig: Vilka normer har dessa mobbande ungdomar fått med sig hemifrån? Vilka normer för de vidare när de får egna barn? Är detta ett beteende de även kommer at ta med sig i arbetslivet?

Det är naturligtvis viktigt att diskutera ungdomar och deras beteenden i de sociala medierna, men det är också viktigt att vi vuxna försöker vara goda förebilder. Vilken attityd har vi mot dem som stör våra karriärplaner på jobbet? Hur talar vi vuxna om utsatta och avvikande människor i samhället?

Vill du hellre göra dina medmänniskor illa, än ta dem i hand och leda in dem i gemenskapen?


Aftonbladet:
Stina, 13, mobbas på Facebook
Nätmobbningen ökar
Facebook: "Anmäl alla övertramp"
Läsarna: Föräldrarna måste ta sitt ansvar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
#1 - Pelle

Dessa djävla snorungar med minst lika korkade föräldrar skulle ta mig fan skickas till djupaste Sibirien på en nedisad uppfostringsanstalt.Punkt Slut.

#2 - Per-Anders

Pelle: Visst, det är viktigt att samhället visar att mobbing är oacceptabelt. Men frågan är om en nedisad uppfostringsanstalt i Sibirien är den mest effektiva åtgärden.

#3 - Kerstin

Svar på frågan:självklart inte!

Vilka ringar på vattnet ger denna makthunger i framtiden tro?

Ja, jag har en påfågelhanne och två! hönor åt honom.

Just nu håller han på att odla sin fjäderskrud som växer för var dag!( tappade allt i höstas).

Har nog en bild på honom i full skrud i kategori:Husdjur

Ha en bra söndag!

#4 - Beate

Ärligt talat är jag benägen att hålla med Pelle, kanske räcker det med en anstalt i Norrland och 35 minusgrader där de kan leka Robinson i några månader.

Och vilka signaler skickar det till ungdomar som visar civilcourage och får ett sådant "tack". Suck!!!

#5 - Mia

Tyvärr så förekommer mobbning både bland vuxna och bland barn. Skillnaden är att vuxna bör förstå vad de gör en medmänniska, medan barn inte alltid gör det. Å andra sidan tror jag att många av mobbarna mår dåligt av att mobba, men väljer att hänga på för att utsluta risken att själva bli mobbade.Det här är ett problem som jag anser måste motarbetas av föräldrar, lärare, chefer, arbetskamrater, ja med andra ord alla!

#6 - Per-Anders

Beate: Jag tycker det är viktigt att fördöma all mobbing, lika viktigt är det att hylla människor (som exempelvis den 13-åriga flickan) som är modiga och törs stötta utsatta medmänniskor.Mia: Håller med dig helt och hållet.

#7 - Per-Anders

Kerstin: Coolt med egna påfåglar.