Tänk om jag vore kung ändå...Jag sitter på sängkanten och tittar på ett märkligt mynt som jag hittat i min plånbok. Man kan läsa på myntet att det är en svensk enkrona, men myntets frånsida ser väldigt konstig ut. Större delen av myntets baksida är täckt av ett antal streck (se bilden nedan till höger) och jag undrar för mig själv om det i själva verket är en falsk enkrona eller en kanske en spelmarker från något kasino.  

Jag kollar på Wikipedia och inser att det faktiskt är en alldeles äkta svensk enkrona, om än lite speciell. Just denna variant av enkronan kallas Finlandsmyntet och gavs ut under 2009. Myntet gavs ut för att uppmärksamma att det var 200 år sedan Finland separerades från Sverige, och det streckade fältet på frånsidan symboliserar havet som förbindelselänk mellan de två länderna.

På myntets framsida är det i alla fall den vanliga profilbilden på kung Carl Gustaf och jag undrar varför det är just kungen som får dekorera våra enkronor med sitt ansikte. Hur skulle en enkrona se ut om i stället någon annan person fick pryda framsidan? Jag till exempel.

Sagt och gjort. Med Photoshop till hands blir alla drömmar sanna, i alla fall i datorn. Resultatet av min lilla myntdröm kan beskådas längst upp i inlägget.

Nedan är Finlandsmyntets fram- och baksida (på riksbankens hemsida kallar man det åtsida respektive frånsida).

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
#1 - Pjoltas

Gaah! Har du inte sett det förens nu?! Myntet har ju funnits i snart ett år.Jag gillar din krona bättre faktiskt!

=)

#2 - Kerstin

Hur mycket är "Din krona" värd?

Riktigt elegant faktiskt!

#3 - Cina

Jo, det där myntet har vi faktiskt sett. Sonen vägrar befatta sig med det, det är ingen "riktig" peng!....

Ditt mynt blev ju riktigt fint!

#4 - Lisbeth

Riktigt fint! En sån peng vill jag ha =)

Hörde när Skavland intervjuade prinsessan av Norge o hon berättade om dottern som tappat en tand o fick en slant i glaset "av tandfén" på morgonen när hon vaknade. Dottern hade blivit jättebesviken över slanten - det var ju morfar på den! Flickan trodde det var en låtsas-peng...

#5 - Per-Anders

Pjoltas: Nej, jag såg den först härom dagen. Brukar inte finnas så mycket tid att detaljstudera mynten i plånboken.Kerstin. Eftersom den endast finns i datorn är den nog inte värd mer än några kb.Cina: Jag trodde inte heller först att det var någon riktig krona.Lisbeth: Barnen i våran familj skulle nog också bli lite skeptiska om det fick en peng med mitt ansikte på.

#6 - Daniel

Vad tjusigt!!Skoj me lite finsk-svensk historia! H finnen

#7 - Per-Anders

Daniel: Precis! Jag betraktar ju oss som broderfolk.

#8 - Beate igen

Vilket Photoshop jobb. Du är verkligen duktig. Ska lägga min röst på dig. Du får pryda myntet framöver om jag får bestämma.PS. Har myntet först nu nått till Norrlandsporten? I 08 har det funnits länge. DS

#9 - Per-Anders

Beate: Myntet har säkert funnits länge här i Norrland. Däremot har min kunskap om dess existens inte funnits så länge.