Militär prestige dödade besättningen i Kursk

Idag är det tio år sedan den ryska atomubåten K-141 Kursk förliste i Norra ishavet. Den officiella ryska förklaringen är att förlisningen orsakades av en explosion ombord, men det finns mycket som tyder på att ubåten egentligen av misstag sänktes av en amerikansk torped. Detta ska sedan ha tystats ner av både Ryssland och USA.

K-141 Kursk deltog nämligen i en stor militärövning som samtidigt observerades av ett antal ubåtar från NATO. När den amerikanska ubåten och K-141 Kursk vid ett tillfälle råkade komma för nära varandra uppfattade den amerikanska besättningen att K-141 Kursk tänkte gå till attack och i panik avfyrade den amerikanska ubåten en torpet mot Kursk.

Vilken version som är den rätta kan inte jag avgöra, men klart är att det dröjde oerhört länge innan någon hjälp nådde fram till den förlista ubåten. Andra länder erbjöd sig att försöka rädda besättningen, men de ryska myndigheterna avböjde. Först efter nio dygn kunde en norsk miniubåt öppna K-141 Kursk, men då var det för sent. Alla ombord var döda.

Detta är en fullständigt fasansfull historia som man kan diskutera länge. Men de stora förlorarna är naturligtvis de omkomna i besättningen samt deras anhöriga. De fick betala ett högt pris därför att den ryska militären av prestige, eller rent av ovilja, inte ville ta emot hjälp att försöka rädda besättningen i K-141 Kursk.


Wikipedia:
K-141 Kursk

Aftonbladet:
Kursks sänkning blev ryskt trauma

DN:
Ryssland minns Kursktragedin
Putin flög utan certifikat
Ryssland strider mot bränderna

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
#1 - Beate

Föredrar dina "icke-mördarsniglar". Det var alltså 10 år sedan Kursk. Gud vad fort man glömmer. Eloge att du tar upp denna fruktansvärda historia. Minns nu en "s. k." dokumentär av händelsen (BBC) där dom visade de sista fasansfulla minuterna av vad besättningen måste ha genomlevt. Grymt.

#2 - Per-Anders

Kurskhistorien berör mig faktiskt väldigt illa. Det finns en rad hemska delar i storyn. Bland annat försökte man tysta ner, med våld, de anhöriga som var kritiska till militärens agerande.

#3 - Elisabeth

Usch så hemskt,fast det inte var krig,så var det ändå krig på något vis,

och någon handlar i panik,och någon försöker mörka i prestige, medan människor som kunde ha räddats dör.Det är ju det man är så rädd för att "någon" ska handla i panik.Nu går och har gått en serie på TV-2 kl 18.00 om spioner, och den 11/8 och 12/8 sändes avsnitt där man förstår Hur nära vi var ett kärnvapenkrig under det "kalla krigets dagar"....."ryser"#4 - Cina

TIO år sedan... Hur gick det till..?? Inte sjutton har jag blitt tio år äldre ;-) Följde nyheterna på tv när detta hände. Hemskt för deras anhöriga.

Skulle det bli världskrig idag skulle väl hela planeten gå åt skogen pga kärnvapen o.dyl.Min blogg idag är betydligt fredligare..

Ha en fin helg