Jag släcker lyset på lördag kväll

Bryr sig makthavarna verkligen om Earth Hour?

I morgon, lördag kväll, mellan 20.30 och 21.30 inträffar Earth Hour, en klimatmanifestation där syftet är att påverka världens makthavare så att de bryr sig om jordens klimat. Då är det meningen att vi alla ska släcka våra elektriska ljus, inte som en energisparkampanj utan för att uppmärksamma och skapa engagemang kring klimatfrågan.

Det är nämligen så att i december 2009 ska en massa makthavare från hela världen samlas i Köpenhamn för att förhandla fram ett nytt klimatavtal. WWF, som tagit initiativ till Earth Hour, hoppas att avtalet som fattas ska innebära ytterligare begränsningar av koldioxidutsläppen. 

Frågan jag ställer mig är hur mycket världens makthavare egentligen bryr sig om Earth Hour. Bryr de sig om vårt klimat över huvud taget.

Tanken är att det nya avtalet i Köpenhamn ska ta vid när det sk Kyotoprotokollet löper ut 2012. Kyotoprotokollet är en internationell överenskommelse med målet att minska utsläppen av växthusgaser.

När Kyotoprotokollet spikades var Bill Clinton president i USA, men när George W. Bush valdes till president några år senare ville han inte godkänna avtalet eftersom det kunde påverka USAs ekonomi negativt. Pengar mot miljö, alltså.

Själv har jag betraktat mig som miljövän i många år men för typ tio år sedan betraktades man som lite konstig för att man exempelvis ville källsortera. Idag är "alla" miljövänner och ordet klimatanpassat används till och med som ett försäljningsargument på hamburgerrestauranger.

Hur mycket trovärdighet har ett företag som slänger ur sig "miljövänligt" och "klimatneutralt" i reklamen bara för att man vet att det säljer? Om några år kanske det är helt andra nyckelord som är gångbara i marknadsföringen.

Men självklart hänger jag på under världstimmen, Earth Hour. Här hemma tänker vi slå av allt som är elektriskt, om inte annat för att det är en kul happening, och tända levande ljus och vara klimatsmarta.

Det ska bli spännande att se hur många andra i grannskapet som gör likadant.

Läs mer om Earth Hour på Aftonbladet:

Miljoner agerar för miljön
De dör utan is

#1 - Maggan

Oops!! Nu gjorde du en tankevurpa, vilket många med dig säkert kommer att göra imorgon. Om du släcker det elektriska lyset och tänder stearinljus istället så resulterar det i ett högre CO2-utsläpp! De levande ljusen generar ett större utsläpp till atmosfären än elproduktionen. Så ska du vara "klimatsmart" så får du nog sitta i beckmörkret, alternativt använda en ficklampa laddad med miljövänliga battaerier.

Kram

Maggan

#2 - Maggan

Oops! Nu gjorde du en tankevurpa!...vilket många med dig kommer säkert kommer att göra på lördag. Om du släcker det elektriska lyset och tänder stearinljus istället, så ökar du ditt CO2-utsläpp. Tända stearinljus genererar ett högre utsläpp av CO2 till atmosfären än vad elproduktionen gör. Krasst! Så vill du verkligen vara "klimatsmart" så får du nog till bringa den timmen i beckmörker, alternativt ladda ficklampan med miljövänliga batterier... Kram Maggan

#3 - Maggan

Hmm... Jag skrev en kommentar, den kom inte in på sidan, 2 timmar senare skrev jag in en på nytt och nu har båda dykt upp med nästan samma klockslag? Mysko...

Ta gärna bort den sista. Kram Maggan

#4 - Ingela

Va bra, alldeles innan fotbollsmatchen börjar ;o)Tur du skrev annars hade jag inte vetat om det =)Ska du inte på Bara vara mässan idag?

Du har väl fått inbjudan =)

#5 - Ingela

eller förresten, det kanske är därför de lagt matchen så sent! :-O hahahasverige portugal