Köp en negerboll av en neger


Jag läser på Newsmill om Facebook-gruppen Det heter negerboll där medlemmarna hävdar rätten att kalla bakverken på bilden ovan för negerbollar. Frågan om ordet negerboll är rasistiskt eller inte diskuterade vi runt fikabordet på jobbet för ett tag sedan, och flera tyckte det var helt ok att säga negerboll därför att det faktiskt heter så. Och att det inte skulle vara kränkande på något vis.

- Men, sa en av de fikande kollegorna. Det är ju naturligtvis en annan sak om jag ska köpa fika på ett café och expediten är en neger. Då säger jag förståss att jag vill köpa en chokladboll.

Man kan tycka att negerboll eller chokladboll inte är någon stor fråga men kan man inte se någon i ögonen när man uttrycker sina åsikter då finns det nog fog för att själv bli kallade chokladboll.

När jag var barn blev en del rödhåriga kamrater kallade för "brandkåren" och "eld i håret". Numera skulle sådant troligen klassas som mobbing och jag tror de flesta tycker att man inte ska behöva bli hånad för sin hårfärg.

Jag vet egentligen inte vad mörkhyade människor tycker om att vi svenskar äter "negerbollar". Själv säger jag alltid chokladbollar därför att neger faktiskt är ett skällsord och jag tycker det är självklart att man inte ska behöva bli kränkt för sin hudfärg.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
#1 - Tina

Det var ingen solnedgång, bara en starkt lysande lampa :P

Förresten kan jag inte komma på så många maträtter jag inte tycker om, jag måste avvakta lite för att hitta inspiration ;P

#2 - woopsidaisy

de personer jag känner som har afrikanskt ursprung, säger själva negerboll. eller t o m "mjällig negerboll". när vi hade skolcafé, fick vi inte kalla det negerbollar. rektorn kom ner och bad oss ändra skylten. vi ändrade den till invandrarbollar istället

#3 - Lisbeth

Jag håller med Tina vad gäller maträtter, jag avvaktar med den passningen...



När jag var liten sa vi "negerbollar" o jag hade en "negerdocka", men det skulle inte falla mig in att säga så idag... allting förändras, det finns kvar men vi ser det på ett nytt sätt :D

#4 - Thomas Olausson

Woopsidaisy>> Problemet är egentligen inte ordet utan på det sättet folk försvarar det. Många betonar helt enketl NEGER väldigt tydligt när de uttalar det, som för att brösta sig. Jag gillar i grunden ordet, och som det användes förr var det inga problem. Egentligen är det ganska sött - om man uttalar det på ett neutralt sätt. Hade ingen belyst problemet första gången tror jag inte heller att det hade blivit ett problem så att säga. Det är alltså själva diskussionen som har blivit problemet. Om en svart kille beställer en negerboll av en vit låter det avväpnande och visar på självdistans, om en vit beställer en negerboll av en svart låter det lätt utmanande, med tanke på att alla vet om att det finns en diskussion om ordet.

#5 - Per-Anders

Tack för kommentarerna. Som jag skrev i mitt inlägg ovan så är väl neger att betrakta som ett skällsord. Så därför använder jag hellre ordet chokladboll än negerboll.

#6 - Judith

Afrikanska småkakor är det! :-)

#7 - Lotta

Se länken; "kalla-den-vad-du-vill-boll".

#8 - Janne

I Portugal får man inte säga "svarta" om afrikaner, för det anses rasistiskt. Neger går däremot utmärkt, eftersom "negro" betyder svart, men innehåller alla nyanser av denna mörka färg.

#9 - Patrik BP Andersson

Sedan när är "neger" i sig ett skällsord?

I grunden anger "neger" bara att det rör sig om en man med negroida drag och är inte mer nedsättande än "blondin" eller "kortvuxen".

För att citera en av busschaufförerna i Sundsvall:

"Om du respekterar mig som människa kan du säga 'blatte' utan att jag tar illa upp. Jag kommer därifrån jag kommer, så jag ser ut som jag gör. Om du inte respekterar mig på grund av hur jag ser ut spelar det ingen roll vad du säger, kanske ett falskt 'god morgon', jag tar illa upp ändå".



Däremot är det bara hyckleri att använda "chokladboll" bara för att det råkar vara en neger som står bakom disken. Antingen betraktar man negerboll som helt neutralt och använder det fullt ut, eller också låter man bli.

#11 - Martin

Hur långt upp i röven sitter den?

#12 - Zune

11 maj är det Negerbollens dag. Denna viktiga dag firas med att man äter en massa smaskiga negerbollar.



Det finns nu en Facebook-grupp som heter "Negerbollens dag - 11 maj".

#13 - Negerboll

Det heter NEGERBOLL och skall alltid heta det! Alla fega politiskt korrekta idioter i världen bor tydligen i Sverige.



Det är väl inget kränkande i negerboll, neger betyder svart och negerbollar är ju svarta. Dessutom är ju negerbollar goda så det är ju en hyllning.



Hade det vart något äckligt som tex skitkorvar som man kallade för negerkorv hade det möjligen varit en annan sak.

Jag skulle inte bry mig om man kunde köpa svennekakor på ett kondis i Nigeria..!