Mediebolagen har bollen i Pirate Bay-rättegången


Måndagen den 16 februari, började rättegången mot fildelningssajten The Pirate Bay. Sajtens företrädare står åtalade för brott mot upphovsrättslagen eftersom The Pirate Bay gjort det möjligt för var och en att ladda ner upphovsrättsskyddat material som exempelvis filmer och musik. De som står bakom åtalet är bland annat Sony, Universal Music och Warner Bros.

Vilka är då Good Guys respektive Bad Guys bland de inblandade i rättegången? Jag tycker i det här fallet att det är viktigt att hålla isär äpplen och päron. Naturligtvis är det fel att sprida upphovsrättsskyddad musik och film på ett sätt så att artister och skådespelare går miste om sin lön. Men vi ska också komma ihåg att fildelning via Internet är en teknik som i högsta grad är tillgänglig, och jag tror att förbud inte löser några problem. Och jag tror definitivt inte man löser några problem genom att jaga vanliga ungdomar (och vuxna med för den delen) som sitter hemma i stugorna och laddar ner låtar till sin MP3.

I stället så ligger bollen hos de stora film- och musikbolagen. De är de som måste jobba på att utveckla tekniken, så att den blir ännu bättre och därmed kommersiellt attraktiv för bolagen själva. Istället för att ropa på förbud borde mediebolagen försöka tjäna pengar på den tillgängliga tekniken, så att kulturarbetarna (som t ex Madonna och Brad Pitt) kan få sin rättmätiga lön.

Ett gott exempel är Applekoncernen som sett potentialen i den nya tekniken och blivit väldigt framgångsrika med produkter som iPod och iTunes.


Problemet är alltså att exempelvis Sony och Warner Bros är alldeles för bekväma av sig. I stället för att skrika på förbud borde de kavla upp ärmarna och sätta igång att jobba.Läs mer om rättegången mot Pirate Bay i Aftonbladet:
Det här handlar rättegången om
Bevisen: Mejl och fakturor
Bevisning från 12 husrannsakningar på olika platser

Pirate Bay-rättegången har startat - "teknik är inte straffbart"

Årtiondets politiska rättegång
Pirate Bay-åtalade: Ett skådespel


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
#1 - Ludophile

Laddar ned låtar till sin MP3? Ursäkta, vem laddar ned låtar till ett filformat? Det är en helt obegriplig mening.

#2 - Johan

Ludophile, du verkar smart som en påse med bröd ungefär... Om du inte vet vad han pratar om förstår du väl inte artikeln över huvudtaget... tröttsamt...

Efter a kommer b..

#3 - Trams

Han menar ju uppenbart MP3-SPELARE. Men det han säger är lika dumt som att ladda hem filmer till sin avi och bilder till sin jpg...Brukar du köpa hem bröd och lägga det i din limpa?

#4 - Per-Anders

Klart att jag menar en MP3-spelare, och det tror jag även Ludophile och Trams fattar. Synd att de väljer att märka ord i stället för att diskutera innehållet i inlägget.

#5 - Lisbeth

hihihi... det är fascinerande med medmänniskor, de har olika sätt att tackla information... precis som inlägget du hade om "USB, sticka eller...?"

#6 - woopsidaisy

tack för din omtanke

#7 - Pär

Hållar med dig, Per-Anders, just därför acceterar jag hellre klagomål från större spelföretag, för dem har valt att följa den utvecklingen, och vidareutvecklar den!, som ungdomar och framtiden tar oss.