De flesta sjukdomar sitter i huvudet



En bekant sa till mig en gång: "De flesta sjukdomar sitter i huvudet". Jag tror det ligger något i det.

Aftonbladet.se berättar idag att forskare kommit fram till att människor som lider av tinnitus kan bli hjälpta av kognitiv beteendeterapi. Det stämmer säkert. Jag har själv gått i KBT-behandling (för utmattningsdepression) med gott resultat som följd. Med kognitiv beteendeterapi kan man bota mycket, allt från ormfobi till flygrädsla.

Det är bra att forskarna jobbar hårt i sitt forskande, men de har fortfarande många viktiga resultat kvar att nå. Ett viktigt sådant handlar om kläder. Det har jag tidigare bloggat om. Läs om det här.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
#1 - AnnaKK

Ja, eller om man ska säga att vägen till bot/lindring iallafall ofta behöver gå genom huvudet. Tankens kraft ska man inte underskatta - och med viljans hjälp kan man kanske inte försätta berg, men helt klart förändra och förbättra massor!! Så ock hälsan!! :-)

#2 - Micke

Ja..där ligger forskningen efter...men snart så kanske ;)



KBT har jag aldrig provat, inte haft nåt behov (tror jag)

Men polarn gjorde det för nåt med halvbra resultat...sitter ju lite i viljan där att vilja ta emot det..att använda de verktyg man får serverade.



Ha de bäst :)

#3 - Beate

Har heller inte gått i KBT. Men jag håller med Micke. Man måste tro på att den hjälper, annars får det nog bara motsatt effekt.

#4 - Lennart

Jag har gått i KBT pga utmattning i jobbet. Min chef sa att jag borde göra det eftersom jag nästan hade jobbat dygnet runt i ett par år (eller kanske fler) och tvingade iväg mig. Han sa något om att jag flög omkring, inte gick som vanligt folk och inte gick att få vanlig kontakt med mig. Det gav gott resultat och jag lyckades även förstå några underliga saker om mig själv som hade legat och gnagit flera år i hjärnan och som jag inte kunde fatta eller sätta ord på.

#5 - Per A

När det gäller tinnitus hjälper inte KBT mot själva

Ja, du tar upp två sjukdomar som absolut sitter i huvudet...



oljudet i huvudet men försöker med olika tekniker få den oljudsdrabbade att tänka bort den.



Utmattning är väl ett fysisk symtom på ett beteendeproblematik. Och terapin är till för att förändra beteendet.