På väg mot Norge - fast utan passkontroll

 
Just nu befinner vi oss på några dagars semestervistelse på västkusten, närmare bestämt i Strömstad. Som på så många andra håll i Sverige är det jättevarmt och vi ägnar dagarna åt att bada och åka omkring i bilen (när det är 34 grader utomhus kan det faktiskt vara skönt att ge sig iväg på en halvtimmes bilfärd och få lita svalka av bilens air condition). 
 
Vi bor på en jättetrevlig (och jättestor) camping, stax utanför Strömstad, där vi hyrt en liten campingstuga. Känslan är att vi tillhör de ytterst få svenska campinggäster på stället, ty här är fullständigt belamrat av långliggande husvagnsmänniskor från Norge med både bokhyllor och platt-TV i förtälten. 
 
Att bo på en camping är en bekymmerslös och lättsam tillvaro, långt från vardagens alla måsten. Men vi har dock noterat på webbens nyhetsflöde (vi har naturligtvis våra iPads med oss) att världen står i brand - i Gaza, i Ukraina, och snart också i Norge. 
 
I Norge råder högsta terrorberedskap. Norska myndigheter har fått indikationer att terrorister planerar ett attentat i landet och alla transportvägar in i Norge står därför under största bevakning; flygplatser såväl som landsvägar. 
 
Inte långt ifrån där vi befinner oss nu (typ två mil) finns en av de hårdast trafikerade gränsövergångarna mellan Sverige och Norge, nämligen E6 vid Svinesund. Enligt uppgifter i media kollas här samtliga fordon som passerar gränsen till Norge - och alla i bilarna måste visa sina pass. 
 
För att få en lite fläkt av världspolitiken bestämde vi oss därför igår att ta en sväng till Norge. Kanske skulle jag få möjlighet att fota några k-pistbeväpnade norska gränspoliser, och med riktig tur även få bilder på några terrorister som blir gripna mitt på Svinesundsbron. 
 
Bilkön innan gränsövergången var lång och framme vid tullkontrollen var motorvägen avspärrad och samtliga fordon blev dirigerade till ett område några hundra meter bort. Inne på området fick alla fordon åka genom en stor hangarliknande byggnad full med poliser. Ingen av poliserna tog dock någon större notis om mig och sambon i vår Volvo V70, och vi fick åka rakt igenom - utan att varken behöva visa något pass eller bli kroppsvisiterad. 
 
Lite synd tycker jag. De bilderna kunde ha blivit spännande.
 
Väl inne i Norge svängde vi av till Halden, en liten stad strax innanför gränsen. Där köpte vi varsin mjukglass och åkte sedan tillbaka till vår lilla campingstuga i Strömstad. 
 
Bilden ovan tog jag i bilen på väg in i den norska polishangaren.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Norge, terrorhot, terrorister, gränskontroll