Turister är helt klart trevligare än militärer

 
Ukraina. Folkgrupper som ställs mot varandra. Kamoflageklädda, förvuxna pojkar med automatvapen. Stolliga nationalister. En rysk president med storhetsvansinne.
 
Ett livsfarligt scenario. Kriget hänger i luften.
 
Jag tänker på Baltikum. Själv har jag ingen annan relation till de tre baltiska länderna än som turist. Men precis som andra länder jag besökt, typ Spanien, England eller Island, har Estland, Lettland och Litauen varit intressanta länder att turista i. Det har varit spännande att få bekanta sig med deras mat, kultur och natur.
 
Under många år var Baltikums tre länder slutna, men efter Sovjetunionens fall öppnades gränserna och de blev turistiskt lättåtkomliga. Öppenheten ökade. Sånt gillar jag.
 
Nu menar vissa bedömare i media att den ryske presidenten Putin inte bara är ute efter Ukraina, utan även vill ta tillbaka andra gamla Sovjetstater - exempelvis Baltikum. Därför undrar jag: är det färdigturistat i Riga nu?
 
I Sverige pratar politikerna om att försvaret måste upprustas. Militärer och kanoner ska placeras på Gotland - därför att kriget hänger i luften.
 
Som vanligt är det vapenproducenter och militärer som är krigets vinnare. Alla andra är förlorare - vanliga människor som förlorar sina bostäder, sin trygghet och sina liv.
 
Det måste väl ändå vara trevligare att besöka andra länder som turister än som blodtörstiga militärer. 
 
Bilden ovan tog jag under ett besök i Riga 2009. Två soldater bevakar frihetsmonumentet. Undrar om de kan stå emot om Putin anfaller.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Ukraina, krig, Baltikum, Putin, Ryssland