Traditioner är till för att brytas

Jag hade intentionen att delta i bloggutmaningen Blogg 24 och skriva ett blogginlägg om dagen mellan 1 och 24 december. Jag misslyckades. Min mentala energi räckte inte till och jag gav upp några dagar innan julaftonen.  
 
Nu har det hunnit bli nyårsafton och jag sitter och tänker på det firande som kommer att äga rum ikväll. I media och på Facebook läser jag upprörda kommentarer från människor som inte gillar fyrverkerier. "Hundar blir rädda och det kostar för mycket pengar" är några av argumenten mot nyårsfyrverkerierna.
 
Kanske är det så. Själv har jag ingen hund och det var väldigt många år sedan jag köpte några fyrverkerier senast. Jag brukar istället gå ut på gräsmattan under tolvslaget och titta på fyrverkerier som andra skjuter upp.
 
Däremot finns det en annan nyårstradition som jag definitivt har tröttnat på. Nämligen den att visa sketchen "Grevinnan och betjänten" på TV varje nyårsaftonskväll. Jag läser på Wikipedia att det inte bara är i Sverige som sketchen visas. Varje nyårsafton visas den i en rad länder, i och utanför Europa.
 
I Sverige visades sketchen första gången 1969 och sedan 1976 har den visats varje nyårsafton (med undantag av 2004 då visningen ställdes in pga tsunamikatastrofen i Indiska oceanen).
 
Det finns två versioner av sketchen inspelade, där samma skådespelare deltar. Den ena spelades in i Tyskland 1963 och den andra i Schweiz. Den vi får se i svensk TV är den schweiziska versionen. 
 
Fast nu får det vara nog, tycker jag. Den berusade betjänten har alltså stapplat omkring i våra TV-rutor 40 år i rad nu - likaså den dementa grevinnan (som enligt Wikipedia inte är en grevinna) Miss Sophie som inte förstår att hennes middagsgäster är döda. 
 
Det är verkligen dags att den traditionen bryts nu. Mitt förslag är att SVT de närmaste 40 åren visar sketcher med Ulvesson och Herngren (se videoklippet ovan) istället.
 
Gott Nytt År!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om ulvesson, herngren, nyår, grevinnan och betjänten, traditioner, nostalgi, media