Att diska är en helig handling



Och här hemma har vi fått en vattenskada i köket. En rörkoppling på ett av rören upp till diskhon har (troligen under lång tid) varit otät vilket gjort att en liten, knappt synlig, stril med vatten runnit ner i golvet. Många bäckar små, typ... Fast den här gången var det en enda pytteliten bäck som blev ett helt vattendrag - inne i köksskåpets bottenplatta.

När vi upptäckte läckaget ringde jag försäkringsbolaget och nu står en fläkt mitt på köksgolvet (bilden ovan) och suger ut fukten ur trävirket. Som extra dekoration på golvet står också diskmaskinen, inklämd i ett hörn vid köksbordet. Detta innebär alltså att vi måste diska för hand.

Helt ok, tycker jag. Jag kan tänka mig bra mycket värre saker än handdiskning.

För snart tio år sedan läste jag för första gången boken Mandelträdet i din trädgård, skriven av den vietnamesiske buddhistmunken Thich Nhat Hanh. I boken förklarar han att allt man gör ska vara meditation, oavsett om man går, står, arbetar, besöker toaletten eller diskar. Så här säger Thich Nhat Hanh om att diska:

"Det finns två sätt att diska. Det första är att diska för att få rena tallrikar och bestick och det andra är att diska för att diska. När man diskar ska man bara diska, inget annat, vilket betyder att när man diskar ska man vara fullkomligt medveten om att man diskar"

Thich Nhat Hanh menar alltså att varje handling måste utföras uppmärksamt och att varje handling är en helig handling, en ceremoni. På det viset skärper man sin uppmärksamhet och fördjupar sin närvaro i det man gör.

Jag tror det är därför jag gillar att diska med händerna. Det varma vattnet, de monotona handrörelserna och närheten till tallrikarna gör diskupplevelsen till meditation och avkoppling.

Så är det för mig. Vilken handling är helig och innebär meditation för dig?



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,