Jag lovar att inte röka under hela 2011I ICAs TV-reklam kan vi se hur karaktären Stig avger nyårslöftet att sluta röka. Han uppmanar även de tittare som röker att sluta från och med 2011. Självklart hänger jag på:

Jag, Per-Anders, lovar härmed att inte röka ett enda bloss under hela 2011!

Det är väl kanske bäst att nämna att jag inte heller röker sedan tidigare. I själva verket har jag faktiskt aldrig ens provat att röka någon gång i hela mitt liv. Så mitt löfte att låta bli tobak under nästa år blir nog ganska lätt att hålla.

Men jag måste erkänna att det stör mig lite att när rökare som lägger av med sitt nikotinmissbruk ofta hyllas som hjältar. Vi som aldrig börjat röka, vi får aldrig någon cred för det. Vi ickerökare har ju faktiskt lyckats stå emot ett livslångt grupptryck, och aldrig bejakat tobakens lockelser.

Fast för mig har det aldrig varit speciellt svårt att stå emot rökning. Jag minns när jag var åtta år och vi var ett gäng småkillar som satt uppe på ett berg för att smygröka. Vi satt bredvid varandra på en rad och han som satt längst ut på ena änden tände en cigarett, tog ett bloss och lämnade sedan över den till nästa gosse. Då tog han ett bloss och skickade cigaretten vidare. Samtliga pojkar hostade och kräktes, och när det sedan var min tur (jag satt längst ut på andra änden) så hade jag ingen som helst lust att prova att röka. Mina kompisars reaktioner var inget som lockade mig.

Jag tycker ICAs uppmaning till svenska folket att sluta röka är bra men om man vill visa någon trovärdighet så är det ju rimligt att man också slutar att sälja tobak i ICA-butikerna. På det viset kan ICA bidra till minskat mänskligt lidande, minskade sjukvårdskostnader och bättre hälsa hos svenska folket.

Gott Nytt År!


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,

Aftonbladet:
”Ica borde sluta sälja cigaretter”

GP:
Så håller du nyårslöftet