Sverigedemokraterna putsar fasaden

Det är skrämmande och obegripligt.
 
I den senaste opinionsundersökningen från DN/Ipsos får Sverigedemokraterna 8,5 procent, vilket gör dem till Sveriges tredje största parti. Jag undrar: varför har de så många sympatisörer? Har Sverigedemokraternas putsande av partifasaden gett verkan?
 
Sverigedemokraternas ledning verkar ju anstränga sig hårt att kamouflera partiets verkliga ansikte för att istället framstå som ett "vanligt" svenskt demokratiskt parti, utan rasister eller andra extremistiska knäppskallar. 2009 var den nationalistiska profilen ganska tydlig och på sin hemsida skrev Sverigedemokraterna om "hotet mot den svenska nationella identiteten" och vikten av "moralisk upprustning".
 
Idag är imagen uppdaterad och en snabb titt på hemsidan ger intrycket att partiet nästan är mänskligt:
 
"Vi önskar oss ett varmare samhälle där människor känner trygghet och visar omtanke genom att ta ansvar för varandra."
 
Vår politik syftar istället till att ena och sammanföra människor kring gemensamma grundläggande värderingar med en gemensam syn på jämställdhet, yttrandefrihet, demokrati och på vad som är rätt och fel.
 
Men om man klickar vidare på några länkar så hittar man följande:
 
"Vi vänder oss emot det multikulturella samhällsbygget då det förutsätter splittring, utanförskap och även kräver att vi i Sverige ska anpassa oss till andra kulturer. Utgångspunkten måste vara att de som invandrar till Sverige ska anpassa sig till svensk kultur och svenska värderingar. Vi står upp för en öppen svenskhet där invandrare ska kunna bli en del av det svenska samhället. Vad som är viktigt för oss är att det finns en strävan hos de som kommer till Sverige att ta till sig svenska värderingar och bli en del av det svenska samhället."

SDs budskap är alltså att det multikulturella samhället är ett hot och att invandrare ska ge upp sin kulturella särart för att istället bli "riktiga" svenskar. Jag menar istället att de mångkulturella influenserna berikar vårt samhälle. Hur ska egentligen en kultur kunna utvecklas om den inte får några influenser utifrån? Det vi idag betraktar som svensk kultur är ju egentligen en mix av influenser utifrån.
 
Härom veckan gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut och sa att han ville städa upp i partiet och att det råder nolltolerans mot rasism i SD. I helgens kommun- och landstingskonferens i Västerås sa Åkesson att många uppfattar partiets medlemmar som bittra, arga och missnöjda. Han ville därför att partiets företrädare skulle tänka på sitt sätt att vara för att bland annat locka kvinnor att rösta på dem.
 
Problemet (för SD) är väl bara att om de slänger ut alla bittra, arga och missnöjda rasister ur partiet så blir det väl inga partimedlemmar kvar. Synd i så fall för SD men bra för Sverige.
Läs även andra bloggares åsikter om SD, Sverigedemokraterna, politik, demokrati