Prag: bärs, fläsk och gulasch

Borta bra men hemma bäst. Så är det. Efter en fullmatad semestervecka i Prag är sambon och jag nu hemma i Timrå igen. Jag ska erkänna att det känns skönt. Det finns faktisk en gräns för hur många dagar i sträck man orkar få i sig fett fläsk, gulaschsoppa och öl - dagarna i ända. 
 
Men vi har haft en jättehärlig vecka i den tjeckiska huvudstaden. Prag är en väldigt trevlig stad med en skön atmosfär och hit vill jag definitivt åka fler gånger. Här kommer en sammanfattning av den gångna veckan (fler bilder längre ner på sidan):
 
Gatumusikanter. Prags gatumusikanter var en positiv överraskning. De flesta gatumusikanter vi träffade på var skickliga musiker och på exempelvis Karlsbron spelades det både gladjazz och blues. En av grupperna hette Matej Ptaszek and Dobre rano blues band (bilden ovan). Det var ett fantastiskt bra band som bestod av tre killar - en sångare som också spelade munspel (i en plåttratt), en (grymt duktig) gitarrist, och en man som spelade på ett tvättbräde. De spelade blues av högsta klass och jag stod kvar där länge och lyssnade.
 
Det var helt klart trevligare att lyssna på gatubanden än den vedervärdigt hurtiga (och tydligen traditionella) dragspelsmusiken som utgjorde kvällsunderhållningen på vissa restauranger. 
 
Mat. I Prag ligger restaurangerna tätt och på många av dem kan man äta prisvärd mat i lokaler med hög mysfaktor. Fett fläsk uppspänd i en metallkonstruktion samt gulasch i ett urgöpt bröd var några av specialiteterna. I Prags gatukök kunde man också köpa korv med bröd - fast då inte nödvändigtvis på svenskt vis då man får en korv i brödet. I Prag fick man brödet (en limpskiva) istället bredvid korven.
 
Framkomlighet. Under vår vecka tillbringade vi mycket tid med att promenera (med värkande ben och fötter som följd). Centrala Prag, inklusive Gamla Stan, är ganska kompakt och det är hyfsat lättsamt att ta sig fram där till fots. Om man blir trött i fötterna eller vill ge sig iväg på lite längre sträckor är spårvagn ett smidigt och lättsamt transportsätt (spårvagnen på en av bilderna nedan är dock ingen vanlig spårvagn, utan en speciell variant som med hjälp av en lina går upp på berget Petrin). 
 
Droger. Tjeckien har uppenbarligen en liberal syn på droger. I många livsmedelsbutiker kunde man nämligen köpa olika varor (exempelvis likör, öl och sprit - och till och med choklad) som innehöll cannabis. På vissa ställen verkade man också kunna köpa cannabis för rökning. Med andra ord verkar Tjeckien vara ytterligare ett europeiskt land där de drogliberala krafterna fått framgångar. Sorgligt, tycker jag.
 
Lennonmuren. Några minuters promenad från Karlsbron finns John Lennonmuren. Lennonmuren var från början en vanlig mur i stan men sedan början av 1980-talet fyller folk den med John Lennoninspirerad graffit, dvs olika kärleks- och fredsbudskap. Graffitimålandet pågår kontiurnerligt så därför förändras murens utseende hela tiden. 
 
Turister. Under vår Pragsemester vistades vi mestadels i de centrala delarna av stan, typ Gamla Stan med omnejd. Där vistades också de flesta andra turister som var oerhört många. Prag är ett populärt turistmål och på gatorna mellan Gamla Stans torg och Karlsbron rörde sig ett ständigt flöde av turister från hela världen. 
 
Varje heltimme sker ett kort skådespel på den astronomiska-klockan på stadshuset i Gamla stan. Stora folkmassor brukar samlas när detta inträffar för att fotografera. Själv tyckte jag det var roligare att titta på de hysteriska turisterna än på själva klockan (som trots allt är en väldigt avancerad sak). 
 
Obegripliga popsångare. Under en av dagarna pågick en festival mitt i Prag arrangerad av Mattoni, ett företag som tillverkar mineralvatten. På festivalen spelade diverse tjeckiska artister som vi förmodar var väldigt populära. När en av dem gick upp på scenen och började sjunga jublade publiken och sjön med i låtarna. Det var en märklig känsla att stå där mitt i det jublande publikhavet och lyssna på en för oss fullständigt okänd artist.
 
Gula marknaden. En av dagarna begav vi oss med spårvagn en bit utanför de centrala delarna av stan till en av Prags storsta marknader; Prazska Trznice (som också kallas Holešovická Trzince). Här handlar pragborna själva allt från kött, ost och grönsaker till verktyg och kläder. I svensk turistinformation kallas den även för Gula marknaden därför att många av försäljarna kommer från Kina. Själv köpte jag här en AC/DC-tröja av en kinesisk kille som prutade ner den från 350 till 100 tjeckiska Koruna. Mitt pris blev alltså typ 30 kronor.
 
Moldau på båt. Under vår vecka tog vi också en tur med båt på floden Moldau som flyter genom Prag. I turen ingick mat och vi hamnade vid samma bord som ett par från Italien och ett par från Japan. Vi hade jättetrevligt. 
 
Black Light Theatre. Sista kvällen innan hemresan gick vi på en föreställning på temat Black Light Theatre. I Prag finns ett antal olika teatrar av denna art och det speciella med dessa är att föreställningarna bygger på självlysande effekter som bland annat innebär att föremål ser ut att sväva i luften. Själva effekterna i sig var skojiga men innehållsmässigt var föreställställning tyvärr värdelös - sexistisk och allmänt korkad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Resor, Tjeckien, Prag, gatumusikanter