Om Donald Trump, Neil Young och Bert Karlsson

 
Det drar ihop sig till presidentval i USA. Just nu laddar man inför primärvalen (då republikanerna och demokraterna ska utse sina respektive presidentkandidater) och 8 november nästa år genomförs själva presidentvalet. 
 
En av de politiker som vill bli republikanernas presidentkandidat är Donald Trump, stenrik affärsman från New York. Donald Trump är en herre med ett gränslöst ego och är bland annat känd för sina skyskrapor som han namngivit efter sig själv.
 
I den pågående primärvalskampanjen är hans taktik att så mycket som möjligt försöka smutskasta sina motkandidater på den republikanska sidan. Bland annat har han hävdat i media att en av hans rivaliserande kandidater, den tidigare stridsflygaren John McCain, inte är en krigshjälte (i USA är det status för en politiker att vara "krigshjälte" efter att ha deltagit i ett krig). Trump menar att John McCain i själva verket är en loser eftersom denne blev tillfångatagen och fängslad av fienden under Vietnamkriget.
 
När Trump tillkännagav sin kandidatur (vilket han gjorde från sin skyskrapa Trump Tower i New York) gjorde han det till tonerna av Neil Youngs låt Rockin' in the free world.
 
När Neil Young fick vetskap om detta gick han ut med ett pressmeddelande där han berättade att han inte gillade att Trump använde hans låt. I ett pressmeddelande sa Young att Donald Trump använde Rockin' in the free world utan att tillstånd getts, och att Young själv är en mångårig anhängare av demokraten Bernie Sanders (som står betydligt mer till vänster än högerpolitikern Donald Trump).
 
Rockin' in the free world handlar om fattiga människor i USA som inte får tillräckligt stöd av samhället, en fråga som knappast republikanen Donald Trump bekymrar sig om. I amerikansk media spekulerades det om Trump helt enkelt inte fattat budskapet i låten utan trodde den handlade om ett ogillande av statens inblandning i samhället.
 
Donald Trump äger också rättigheterna till flera TV-program, bland annat Miss Universum och Miss USA. Men nu har TV-bolaget NBC brutit kontraktet med Donald Trump och tänkter sluta sända hans program. Skälet är att Trump fällt kränkande kommentarer om mexikanska migranter som kommer till USA.
 
I intervjuer skryter Trump om att att han är miljardär och menar att han därmed är en politiker som inte låter sig bli korrumperad. Trump tycker han redan har så mycket pengar att han inte behöver något mer.
 
Visst, så kan man ju också se det.
 
Med sina ständiga utspel har Trump fått mycket uppmärksamhet i media och ligger bra till i opinionsundersökningarna - för närvarande leder han på den republikanska sidan. Man kan dock fråga sig varför folk sympatiserar med en sån som Donald Trump - en arrogant pajas som lever en tillvaro långt bort från medelväljaren. 
 
Men fenomenet är bekant.
 
Vi minns Bert Karlsson och Ian Wachtmeister, frontfigurer i det numera avsomnade partiet Ny Demokrati, (den ene skivbolagsdirektör, den andre greve) som med populism och ölbackar kammade hem 6,7 procent i valet 1991. Varför blev de så populära?
 
Idag har vi Sverigedemokraterna vars opinionssiffror ökar för varje gång någon partiföreträdare levererar en skandal. Hur kommer det sig egentligen? Finns den någon som tror att den vanlige medelsvensken blir vinnaren om Jimmie Åkesson och hans bratspolare kommer till makten?
 
Lite att fundera på i det svala sommarvädret.
 
Bilden: Donald Trump.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Donald Trump, politik, Bert Karlsson, Neil Young, sverigedemokraterna, SD