Bekvämt stadsflanerande med Segway


Idag har jag för första gången i mitt liv kört en Segway. Det var hur kul som helst. Åkturen anordnades av fritidsföreningen på jobbet och vi var tio personer som passade på att prova det tvåhjuliga självbalanserande "fordonet".

Åkturen leddes av en guide från turistbyrån, och det var onekligen en lustig syn när tio hjälmförsedda personer med fluorescerande västar susade fram genom Sundsvalls centrum. Att manövrera en Segway var betydligt lättare än jag trodde. Efter bara några minuters träning var jag ett med "min" Segway och att starta, stanna och svänga kändes lika naturligt som att röra ena handen.

I Sverige är Segway kanske mest känd från TV-serien Solsidan där karaktären Fredde tog sig fram med detta aningen märkliga fortskaffningsmedel. Själv såg jag en Segway första gången i Litauens huvudstad Vilnius. Det var 2008 och där använde polisen Segways vid gatupatrulleringen. Enligt Wikipedia används Segways som patrullfordon av poliser över hela världen. Även den svenska polisen har testat att använda Segways för patrullering av gator och torg.


Läs även andra bloggares åsikter om ,