Sex borgerliga partier i partiledardebatt

I kvällens Agenda på SVT 2 var det partiledardebatt med samtliga åtta riksdagspartier inbjudna. Sex av dem kom. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valde att inte delta därför att deras partiledare inte ville stå på samma sida i studion som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Jag kan till viss del förstå det beslutet. Risken hade varit stor att de borgerliga företrädarna försökt ta billiga politiska poäng genom att beskylla Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att stå på samma sida som Sverigedemokraterna även politiskt.

Trots den risken tycker jag Socialdemokraternas och Vänsterpartiets beslut var fel. Det enda sättet att agera i en demokrati är att delta i samtalet. Inte att stå utanför. Jag tycker att det varit bättre om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet deltagit i debatten och på plats visat med argumentation att man tar avstånd från Sverigedemokraterna. 

I stället fick vi se en debatt mellan sex mer eller mindre borgerliga partier. Förutom de fyra Allianspartierna har ju Miljöpartiet till vissa delar antagit rollen som borgerligt stödparti, och det högerextrema Sverigedemokraterna röstar ju regelbundet på Alliansen.

I debatten fick vi höra Centerns partiledare prata om en "stelbent arbetsrätt" och att man vill ha lägre ingångslön för ungdomar. Vad man i klartext menar är en strävan efter sämre trygghet i arbetslivet för både unga och äldre anställda. Jag hade önskat att Håkan Juholt hade varit på plats för att bemöta det med konstruktiv och god socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik. Tyvärr blev så inte fallet.


Aftonbladet:
Tam tv-debatt utan Juholt

DN:
Partiledardebatt utan S och V
S och V hoppar av SVT:s partiledardebatt


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,
#1 - Selma

Jag blir så arg av detta klagande på arbetsrätten. Så speciellt svårt att säga upp folk har det väl aldrig varit, precis.

#2 - Beate

Att Juholt inte dök upp har nog mera med hans pågående "skandaler" att göra. Han hade nog haf svårt att försvara sig om man säger så.

#3 - Per-Anders

Selma: Precis. Det är viktigt att försvara arbetsrätten.Beate: Han fick onekligen många problem i knät samtidigt.