Island - bad i svavelosande vatten

 
Idag landade jag och sambon på Island. Här i Reykjavik är det två plussgrader och omväxlande dimma, regn och solsken. På vägen mellan flygplatsen och hotellet passade vi på att besöka Blue Lagoon, badanläggningen som värms upp av heta källor, vilket gör att man kan bada i typ 40-gradigt vatten. 
 
Några spontana intryck efter första dagen på Island:
 
Språket: vissa brukar lite skämtsamt påstå att man kan prata isländska genom att ta svenska ord och lägga på -ur på slutet. Det lustiga är att det stämmer - ibland (se skylten ovan). Men faktum är att många isländska ord verkar ha ändelsen -ur. Det finns dock ord som man som svensk inte har en aning om vad de betyder. Se bilden nedan.
 
Mat: kvällens middag intog vi på restaurang och det blev en fyrarätters med olika isländska specialiteter, bland annat lunnefågel och vikval. Som etiskt tänkande svensk känns det inte särskilt PK att äta valkött men jag läste någonstans att just vikvalen faktiskt inte är utrotningshotad.
 
Svavelosande vatten: jag misstänker att på Island har man ingen kärnkraftsdebatt. Här har man nämligen inga problem med energiförsörjning eftersom de vulkaniska aktiviteterna i underjorden värmer upp grundvattnet. Grejen är att detta medför en varierande grad av svavellikt vilket vi bland annat noterade På Blue Lagoon. Svavellukt noterade vi även i badrummet på hotellet när vi duschade.
 
Volvobilar: när jag är utomlands brukar jag roa mig med att kolla in Volvotätheten. Här i Reykjavik verkar den inte vara alltför tät. Under vår promenad genom Reykjaviks centrum såg vi endast tre Volvobilar.
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Island, blogg100, semester, resor
#1 - BP

Vilket roligt inlägg:-) Förutom temperaturen verkar ni ha det fint på Island. Å visst "ur" eller "ir" som ändelse funkar, ungefär som "i" i det finska språket. Å skylten behöver liksom ingen översättning;-)
Å måltiden - mums!

Svar: Nä.
Per-Anders

#2 - Blåst af Kuling

Verkligen ett trevligt inlägg. Det där medd att vattnet luktar svavel känns ju inte särskilt fräscht. Tänk att duscha, för att sedan gå omkring och lukta som en tändsticksask. ;-)
Fortsatt mysig semestertripp / Rozie

Svar: Fast svavellukten gick bort efter bara några minuter.
Per-Anders