Heja Public Service


Nånting som kallas Public Servicekommisonen har presenterat sin rapport. Bakom kommissionen finns diverse stora mediaaktörer som Bonniers och Schibsted, och i rapporten vill de bland annat att SVTs "Public Servicemonopol" ska brytas. 
 
Fler medieaktörer ska alltså kunna tillhandahålla public service, menar Public Servicekommissionen. Jag antar att de med det menar att även kommersiella aktörer ska tillhandahålla public service. 
 
Jag är inte helt säker på att jag riktigt går igång på den idén. Den svenska modellen med en statlig, oberoende, public service är bra tycker jag.
 
En oberoende Public Serviceaktör (SVT), med insyn från de olika politiska partierna, har större trovärdighet än kommersiella "köpta" aktörer. 
 
Public Servicekommissionen föreslår också att PS ska finansieras via skattemedel istället för licensintäkter. 
 
Själv kan jag inte riktigt avgöra om skattefinansiering eller licenser är bäst. Däremot vet jag att jag även i fortsättningen vill kunna se seriös public service-TV utan reklamavbrott. Jag vill kunna ha ett alternativ till kommersiella TV-kanaler, och slippa deras enfaldiga utbud bestående av fåniga såpor och löjliga serier. 
 
Låt oss värna om Public Service! Alternativet är att vi helt och hållet överlämnar nyhetsbevakning och underhållning åt kommersiella, köpta, mediaktörer. 
 
Blogg100/63
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om public service, svt, blogg100
#1 - Ulla Maria

Jag är liksom du en vän av Public Service och tror det är positivt om inte alla kanaler har kommersiella ägare.

Svar: Ja, så är det.
Per-Anders

#2 - Mia

Absolut, instämmer helt med mig. Något annat känns minst sagt en aning skrämmande, tycker jag Jag har inte läst rapporten eller någon artikel. Ett ämne jag kan tänka mig att fördjupa mig i.

Svar: Vi får se hur den fortsatta debatten ser ut.
Per-Anders

#3 - Rolf

Det enda syftet med detta förslaget är nog att komma över licenspengar.Det finns inget positivt i detta.När SD kommer till makten måste de ju kunna fortsätta använda den uppbyggda propagandakanalen som SvT är.

Svar: Syftet med förslaget är väl att försvaga en obunden nyhetsförmedling för att sedan utelämna oss åt utbudet från de kommersiella kanalerna. Om SD kommer till makten (vilket jag verkligen inte hoppas att de gör) kommer de antagligen att ockupera SVT och göra bolaget till sin egen propagandakanal. Alternativet är att de lägger ner SVT och gör fuskmediaaktören Avpixlat till sin egen "public service".
Per-Anders

#4 - BP

Har inte följt detta. Är totalt ointresserad. Men jag kan bara säga att svt1 och svt2 är urusla när jag väl kollar programmen det visar. Undantag: Sportspegeln och Sportnytt.

T4:ans Nyheter är betydligt vassare, för de tittar jag på.

Svar: Själv ser jag oftare på SVT än andra kanaler, just därför att programmen är bättre.
Per-Anders

#5 - kalebass

Håller med dig fullständigt. Jag ser nästan uteslutande på SVT, speciellt 1:an. Reklamkanalerna blir allt sämre, konstigt nog, var gör dom av reklamintäkterna?

Svar: Svaret på din fråga är: producerar skit-TV därför att det är det folk verkar vilja se på. Men det är som nån sa nångång: "om man bara ger folk vad folk vill ha så tar de till slut bara det de får"
Per-Anders