IT-attacken ett stresstest

Jag läser i media om gårdagens nätattack mot flera av Sveriges största nyhetssajter (bland annat DN, SvD och Aftonbladet). Attacken var en belastningsattack som var både samordnad och omfattande. Attacken resulterade i att de berörda sajterna låg nere under flera timmar under lördagskvällen.
 
Polisen har ännu inte hittat den eller de som låg bakom attacken men på ett mystiskt Twitterkonto meddelades strax innan attacken startades att "de följande dagarna kommer attacker att riktas mot den svenska regeringen och medierna som sprider falsk propaganda".
 
Attacken är helt klart ett hot mot vårt demokratiska system som bygger på allas rätt att föra fram sina åsikter. Vår yttrandefrihet innebär också att om man inte håller med om de åsikter som förs fram har man rätt att bemöta dem - utan risk att bli utsatt för hot eller våld.
 
De som ligger bakom attacken ställer alltså inte upp på våra principer om yttrandefrihet som vi har i Sverige. Därför går de till attack för att fysiskt tysta våra fria medier.
 
Vilka krafter skulle då kunna ligga bakom en sådan här attack? Man kan börja med att titta på vilka som använder sig av samma retorik som i tweeten ovan; typ "regeringen och medierna sprider falsk propaganda".
 
Senast jag läste något liknande var på ett flygblad från nazistorganisationen Nordfront. Där skriver Nordfront bland annat att "Utländsk såväl inhemsk media som agerar folkfientligt ska kunna förbjudas".
 
Under de senaste åren har det också dykt upp flera sajter som odlar diverse konspirationsteorier, bland annat Avpixlat (som har en nära koppling till Sverigedemokraterna) som i sin beskrivning av sig själva på Avpixlats hemsida säger: "Avpixlats ambition är att till det svenska folket leverera nyheter och debatt ur synvinklar och om en verklighet som övriga medier i kartellbildning med varandra och det politiska etablissemanget undanhåller medborgarna".
 
Jag påstår inte att Sverigedemokraterna, Nordfront eller Avpixlat ligger bakom gårdagens IT-attack. Men med tanke på den retorik de använder är det onekligen en läskig känsla som infinner sig när jag tänker på vilket isberg nätattacken skulle kunna vara toppen på.
 
Men oavsett vem som ligger bakom IT-attacken fungerar den ändå som ett stresstest. Hur klarar egentligen våra stora mediaaktöreren en nätattack?
 
Det skulle också kunna handla om något helt annat: Kanske är det bara någon tonårig datahacker som sitter på sitt pojk/flickrum i förortsvillan och vill ha något snyggt dataintrång att visa upp i sitt cv. Jag menar, om man besitter en sådan kompetens att man lyckas genomföra ovan nämnda nätattack så borde man vara en åtråvärd medarbetare på ett storföretags säkerhetsavdelning.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om nätattack, stresstest, blogg100, politik, it-attacken
#1 - Anna-Lena

Otäckt, tycker jag att det är.

Svar: Ja, det är det.
Per-Anders

#2 - Blåst af Kuling

Det känns otäckt! Ribban sätts högre och högre för att inte nätattacker ska kunna ske eller bli så omfattande. Men i takt med säkerheten när den inte håller måttet fullt ut visar det sig hur sårbara vi egentligen är.

Denna kreativitet att kunna knäcka koder - Varför kan den inte ske i goda syften i stället för onda? / Rozie

Svar: Det är den eviga kampen mellan det onda och det goda.
Per-Anders

#3 - Ulla Maria

Gårdagens attack visar hur sårbart samhället är. Det mesta är styrt via datanätverk och om dessa slås ut står mycket oskyddat.

Svar: Det visar också vilka möjligheter mörkrets krafter har om de skulle få för sig att sätta samhällsfunktionerna ur spel.
Per-Anders