Framtiden har redan passerat


Jag minns när jag var liten, typ på 1960-talet. På den tiden pratade man ofta om hur saker och ting skulle kunna tänkas se ut i framtiden. I media kunde man läsa om mer eller mindre vilda framtidsvisioner, exempelvis om flygande bilar, bildtelefoner och semesterresor till månen.  
 
Det var också mycket snack om romanen 1984 av George Orwell. Boken handlar om ett totalitärt samhälle i framtiden och många nästan förväntade sig att det skulle bli verklighet när året i fråga infann sig. Så småningom blev det 1984 på riktigt men inget speciellt hände just det året. Boken beskriver dock en verklighet som finns på många håll i världen - både före och efter 1984. 
 
Det intressanta är att nuförtiden hör man sällan liknande framtidsdiskussioner som på 60-talet. Vad beror det på? Är alla framtidsvisioner uppfyllda eller är vi så fullt upptagna med vår samtid att vi inte har tid med några funderingar om framtiden? Har vi passerat framtidens bäst-före-datum?
 
Bilden tog jag på en konferens jag var på i Stockholm för ett tag sedan. Jag tog bilden genom nån sorts glaskruka som stod på ett ventilationsgaller. Jag har valt att kalla mitt fotoverk "framtidskonst".
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om framtiden, blogg100
#1 - Mia

Sanna funderingar. Men nog funderar jag på hur det kommer att se ut om 50 eller 100 år. Tyvärr får jag aldrig se svaret!

Men i media, i diskussioner förekommer det kanske inte lika mycket som på 60-talet. Kanske, kanske inte.

Svar: Det verkar inte vara lika många idag som funderar på hur framtiden ska se ut.
Per-Anders

#2 - Anna-Lena

Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att man skulle kunna se varandra när man samtalade via telefonen. Det är ju ingen konst...

Svar: Inte numera i alla fall.
Per-Anders

#3 - Anna Kindstrand

Kanske har människor inte lika mycket hopp inför framtiden som förr? Utan hopp känns den kanske inte lika meningsfull att prata om? Bara en tanke.
Mvh
Anna

Svar: En intressant tanke.
Per-Anders