Ordets signalvärde

 
Ord är makt - om vi inte är uppmärksamma.
 
Det fanns en tid då jag trodde att människor som använde ett formellt och högtravande språk signalerade bildning och intelligens. I sällskap med dessa människor kände jag mig obildad och upplevde att mitt eget värde inte var lika stort som deras.
 
Antagligen var det också deras syfte att jag skulle känna så. På den tiden undrade jag för mig själv: kommer jag nånsin att komma upp i samma intellektuella nivå som dessa människor?
 
Idag vet jag bättre.
 
De som envisas med att hela tiden använda ett högtravande språk gör det därför att de vill att vi ska tro att de har makt, bildning och intelligens. Härskarteknik kallas det också för.
 
Numera gör sånt mig bara provocerad.
 
Ett enkelt och tydligt språk är alltid det bästa.  
 
Blogg100/90
 
#1 - BP

När personer använder orden som du skrivit ner och många till så kan jag aldrig låta bli att fråga exempelvis "å vad är matrisbaserad för nå't då"? Då kommer folk av sig direkt och ofta uteblir svaret från deras sida. Älskar att leka med sådana personer. Å vad är transparens? Vilket trendigt modeord just nu. Suck!

Svar: Det är just modeord det handlar om. Den används ofta av personer som någon sorts inträdebiljett till den pseudovärld de vill in i.
Per-Anders

#2 - Camilla

Fast erkänn att det är roande att kolla nonsenspratets djup? Vilket oftast är grunt. Och motsatsen till bildning.

Svar: Visst är det så.
Per-Anders