Makt korrumperar. Typ.

 
De som har makt borde inte ha makt. Vi som inte har makt borde ha makt - men vi vill inte.
 
I går bloggade jag om skandalen inom Kommunal. En fullständigt bedrövlig historia som inte är någonting annat är upprörande. Fackpamparna har med sitt beteende svärtat ner Kommunals anseende och svikit medlemmarna - medlemmar som i många fall ha låga löner och sliter hårt på sina arbetsplatser. Kommunals ledning är valda att företräda medlemmarnas intressen, inte reta upp medlemmarna så att de frestas att gå ur facket.

I en kommentar till gårdagen inlägg sa Anna-Lena en intressant sak:
"Men det är konstigt hur vi människor är. Så fort vi får makt och status i samhället så verkar vi tappa moral och förnuft. Roffar åt oss egna fördelar, ibland gärna på andras bekostnad."


I många fall stämmer det och vi har tidigare sett exempel på det, såväl från fackliga och politiska organisationer som från näringslivet. 
 
Det intressanta är om detta är ett naturligt mänskligt drag. Eller är det just de personer med låg moral, och som vill roffa åt sig på andras bekostnad, som hamnar i maktpositioner?
 
Själv är jag fackligt engagerad i liten skala, men jag engagerar mig trots allt för att göra en insats för medlemmarna - mina kollegor. Kanske just därför som jag inte har nån hög position, vare sig inom facket eller nån annan stans. 
 
Frågan är vilken drivkraft ledningen för Kommunal har.
 
Bilden: idag avgick Kommunals förbudskassör Anders Bergström som en följd av skandalerna. Frågan är hur många fler i förbundsledningen som följer efter. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om kommunal, facket, politik
#1 - BP

Å jag är sååå glad och tacksam för att jag varken har makt eller status i samhället. Då slipper ag vara med som sådana skandaler oavsett var.

Å Anders Bergström "offrades" ju bara, vilket ju är ännu värre.

Är bara så otroligt tacksam över att jag var åtminstone smart på en punkt i mitt liv, nämligen att jag aldrig engagerade mig politiskt (är inte intresserad heller) eller fackligt, även om jag var med i Unionen som jag pröjsade för under hela mitt yrkesverksamma liv.

PS. Men Margot Wallström "engagerar" mig. Hon borde förpassas till ett ställe långt borta, där hon skulle kunna lära sig att hålla käften - för gott alltså. Hon lyckas verkligen med att skämma ut Sverige med sitt tal om Israel och nu med Västra Sahara. Kan någon sätta henne tillbaka på en stol hos EU där hon får vända papper. Snälla! DS.

Svar: Fast jag tycker det var helt rätt att Anders Bergström avgick, han var ju en av pamparna som inte skött sig. Sedan borde ju faktiskt Kommunals ordförande också avgå. Jag tycker dock att Margot Wallström gör det bra. Hon kritiserar de som ska kritiseras, förutom Israel även Saudiarabien och Ryssland. Men om hennes senaste utspel om Israel (samt regeringens ovilja att erkänna Västsahara) har enbart taktiska skäl (att hålla sig väl med Arabförbundet) så tycker jag inte det känns så bra.
Per-Anders

#2 - Bert

Och jag undrar om Kommunals ledning levt helt utanför nyhets- och samhällsgemenskapen i flera decennier.

Något borde de väl ha lärt. Kommunalspampar har ju gjort bort sig förr. Och många, många, många andra exempel från näringslivet.

Svar: Precis. Deras beteende är obegriplig.
Per-Anders

#3 - Ulla Maria

Vill gärna tro att jag inte skulle kasta alla ideal på sophögen om jag fick chansen att roffa åt mig. Aktar mig emellertid noga från att göra tvärsäkra uttalanden. Risken är att de biter en i svansen för nog är det konstigt att så många verkar göra de mest tokiga saker när de så att säga kommit upp sig. Vill gärna tro att motivet från början var att göra gott. Om det var det kan man ju fråga sig vad som händer på vägen.
Trevlig helg.

Svar: Nån gång för några år sedan hörde jag uttrycket "Draken lyfter i motvind". Så länge man kämpar för att nå målet är man motiverad att göra ett bra jobb. Men när man väl nått målet kanske man får en annan självbild och börjar tro att man är oersätterlig. Det är kanske då fartbilndheten startar.
Per-Anders

#4 - Mia

Kommunals skandal är en skandal av stora mått. Att det blivit drev på Margot Wallström är bedrövligt. Att moderat kommunalråd någorlunda öppet har som mål att få henne avsatt (för att försvaga regeringen. Ibland är taktik riktigt smutsigt.

Nu ska mutfrågan utredas av oberoende instans, vilket jag tycker är jättebra. Jag tillhör dem som inte kan se något som Kommunal kan gynnas av en utrikesminister... Sedan har Wallström varit otaktisk just i bostadsfrågan. Varför har inte ledande ministrar rätt till hjälp med bostad? Det är något som bara måste fixas snarast... för det är inte första gången det stormat runt bostäder och politiker. Tak över huvudet måste de ju ha om de ska kunna koncentrera sig på att utföra goda arbeten! (Det blev en lång kommentar, men så blir det med frågor som engagerar mig).

Svar: Jo, nämnda frågor engagerar mig också.
Per-Anders