Olof Palme. Hatad av några, beundrad av många.

 
Idag är det 30 år sedan Olof Palme mördades. Det var en extrem händelse i dåtidens Sverige, ofattbar och fruktansvärd. Det var ju inte bara ett mord på Sveriges statsminister - många upplevde det också som en attack mot hela Sverige. 
 
För mig stod Olof Palme för det goda Sverige. Han stod för ett samhällssystem där man brydde sig om varandra och där alla människor var lika mycket värda. Och framför allt, samhället var uppbygg kring tanken att det var rätt att bry sig om varandra. Så känns det inte riktigt idag, tycker jag.
 
Men det fanns också dem som hatade Olof Palme. Riktigt varför har jag aldrig förstått. Kanske upplevdes han som klassförädare (han föddes och växte upp i en överklassfamilj), kanske fanns det människor i vårt land som provocerades av en statsminister som brydde sig om de svaga i samhället.
 
På den tiden höll jag alltså Olof Palme väldigt högt, men trots det måsta jag ändå fråga mig själv: skulle jag gilla dåtidens Olof Palme om han var statsminister idag? Jag är inte helt säker på svaret.
 
Geijeraffären var ingen hit i Palmes karriär, och hans tendenser att använda fulingmetoder för att dölja sanningen kanske inte skulle ha funkat så bra i dagens mediasamhälle.
 
Hur som helst. Helt klart har samhället förändrats under de 30 år som gått sedan mordet inträffade. Då sågs palmehatarna som en udda minoritet bestående av ondsinta knäppisar. Idag har hatets företrädare blivit många fler tack vare möjligheterna nätet ger dem att sprida sin stinkande propaganda. Näthatarna har blivit inflytelserika "opinionsbildare".  
 
Vem mördade då Olof Palme. Själv har jag naturligtvis ingen aning. Själva mordhistorien med efterföljande utredning liknar mest en TV-såpa. Frågan är om vi nånsin kommer att få reda på vem/vilka som låg bakom mordet. 
 
Jag hoppas bara att vi nån gång ska få tillbaka lite av det samhälle Olof Palme stod för, där honnörsorden var solidaritet, demokrati och allas lika värde - och där hatets företrädare åter är en liten skara knäppisar i periferin.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om politik, olof palme, solidaritet
#1 - kalebass

Nu när jag sett dokumentärfilmerna om honom inser jag att hatet var större än vad jag såg då. Palmes uttalande stred mot de höga herrarnas ideal, där solidaritet aldrig stått högt i kurs.
Det var verkligen något som dog i samhället den dagen.

Svar: Ja, så var det.
Per-Anders

#2 - Mia

Det fanns en grupp som hördes alltmer med Alf Enerström i spetsen som var otäckt hatiska. Palme provocerade, han var väldigt frän ibland. En person man antingen gillade eller stördes av. Såg du dokumentären ikväll? I annat fall tycker jag du ser den på svtplay. M-möte där en Palmedocka kastas runt, trampas på... Palme var en person som var tydlig med vad han tyckte och stred för det. Detta sistnämnda är kanske den största skillnaden mot dagens politiker som jag uppfattar som att de mest sneglar på varandra och försöker fånga röster. Till försvar för dagens politiker är att de är betydligt mer mediabevakade än politiker för 30 år sedan var.

Svar: Jag har ännu inte sett vare sig dokumentärerna på SVT eller TV4. Själv tillhör jag kategorin som gillade Olof Palme, just för hans rakryggade hållning mot orättvisor.
Per-Anders

#3 - Tony Malmqvist

Lisbeth Palme såg mördaren, hon visste vem det var, och hon pekade senare ut Christer Pettersson som den mördare han var. Varför tog då inte allt slut då? Jag tror inte det finns nån idag, möjligen någon övervintrad MUF i så fall, som kan föreställa eller ens förstå det direkta hat som under flertal år riktades mot Olof Palme. Vi kan bara ana oss till hur det hade sett ut som sociala medier likt Facebook,Twitter hade funnits redan på 70-talet.

Svar: Palme stred för det goda samhället, därför blev han hatad av ondskans företrädare.
Per-Anders

#4 - KajsaLIsa

Det måste hur som helst varit en fantastisk människa, det här klippet tycker jag är underbart.
https://www.youtube.com/watch?v=7V7IqUjFcoQ
Tänk om vi kunde göra avstamp i den här politiska förklaringen och sätta lite fart nu.

Svar: Precis. Håller med dig helt och hållet. Oerhört bra videoklipp!
Per-Anders