Är bildning möjlig utan böcker?

 
Ett mått på en människas intellektuella nivå brukar vara hur ofta hon läser böcker. Det stämmer säkert. Själv läser jag dock sällan böcker men jag tycker definitivt att det är sunt att läsa, och jag tvivlar inte en sekund på att det gynnar intellektet. 
 
Ändå stöter jag ibland på människor som förefaller ganska obildade, trots att de hävdar att de ofta läser böcker. 
 
Även om jag själv inte läser så många böcker strävar jag ändå efter att söka bildning. Jag är nyfiken och vetgirig i största allmänhet, och jag gillar att få ny kunskap - om allt mellan himmel och jord. 
 
Så frågan är: Vad är då egentligen bildning?
 
För att möjligen få ett svar på den frågan satte jag mig ner i soffan för att se Liv och Horace i Europa på SVT2. Det var första avsnittet i serien där vi ska få följa akademiledamoten Horace Engdahl och serieskaparen Liv Strömquist på en bildningsresa genom Europa. Bland annat ställer de frågan om bildning är på utdöende.
 
Jag vet inte om jag blev så mycket klokare av att se programmet men det väckte ändå några tankar. 
 
Jag tror att bildning handlar om en förmåga att kunna se sammanhangen. Det handlar också om att sträva efter att öka sin kunskap. För att lyckas med det tror jag det är väsentligt att lyssna, se och utbyta synpunkter med sina medmänniskor. 
 
Kanske också att läsa böcker. 
 
Bilden: Jag äger faktiskt ett antal böcker. Flera av dem har jag också läst. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om bildning, akademin, litteratur, liv och horace i europa, timrå, sundsvall
#1 - Ulla Maria

Kanske är det så att en del bildar sig för bildningens skull och för att i andras ögon framstå som bidade och därmed sticka ut från den obildade massan medan andra blir bildade på köpet därför att de drivs av en lust att lära och utvecklas medan de struntar i om det resulterar i akademiska poäng eller titlar. De senare kan nog ofta av de förra betraktas som obildade.
Vilket kan föra oss in på frågan om vishet. Men det var ju inte det som det handlade om. :-)

Svar: Jag håller med. Fast vad är skillnaden mellan vishet och bildning?
Per-Anders

#2 - BP

Nu kan jag ju knappast skryta om min allmänbildning, å då slukar jag böcker, fast fel genre;-)

Håller helt med Ulla Maria annars.

Bildning tycker jag är en blandning av intresse och erfarenhet. Sedan kan man ju diskutera om dagens ungdomar som knappast kan stava längre är bildade eller obildade...

Svar: Sms-språk kanske tyder någon sorts bildning. Eller så inte.
Per-Anders

#3 - kalebass

Jag tror på nyfikenhet i grunden, en skopa kritiskt tänkande och att kunna se sammanhang. Då, kommer man eventuellt fram till att helheten är mer än summan av delarna... ( Vishet är väl att kunna se om det man kommer fram till har någon betydelse..)

Svar: Intressant analys där. Ligger mycket i det.
Per-Anders